Котировките на петрола нарастват стабилно във вторник преди началото на срещата на министрите на страните от ОПЕК +, сортът Brent се търгува над 70 долара за барел.

Техническият комитет на ОПЕК +, чието заседание се проведе предния ден, стигна до заключението, че не трябва да се очаква излишък на петролния пазар, дори ако прогнозата за търсенето за текущата година бъде намалена. Според комитета до края на юли 2021 г. запасите от петрол в развитите страни ще паднат под средното им равнище за периода от 2015 до 2019 година. През септември-декември скоростта на намаляване може да достигне над 2 милиона барела на ден, прогнозира техническият комитет.

Цената на юлските фючърси за европейската мрака петрол Brent днес към 9,15 ч. българско време се вдигна на лондонската борса ICE Futures с 0,92 долара до 70,24 долара за барел, информира Тrading Еconomics.

Юлските фючърси за американския еталон WTI в същото време поскъпнаха при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,71 долара , до 67,63 долара за барел.

Бързото намаляване на резервите ще изисква увеличаване на производството от страните от ОПЕК + през втората половина на тази година, смятат много експерти.

"Пазарът сега е точно обратното на това, което беше през април 2020 г.", заяви анализаторът от Rystad Energy Луиз Диксън пред Bloomberg. "Сега производителите на петрол са изправени пред предизвикателството да върнат достатъчно петрол на пазара, за да отговорят на бързо нарастващото търсене. Ако предлагането на петрол е недостатъчно, ще има скок в цените, което ще застраши възстановяването на световната икономика."

Във вторник Комитетът за наблюдение на споразумението за ограничаване на добива ОПЕК + (JMMC) ще заседава първо, последван от видеоконференция на министрите на страните участващи в пакта ОПЕК +.