Цените на петрола се повишиха с повече от 1% във вторник до 13-месечен връх, подсилени от оптимизма относно ускореното въвеждането на ваксини срещу COVID-19 в държавите с най-големи икономики Според съобщенията се очаква Pfizer да доставя над 13 милиона дози вирусна ваксина на седмица за САЩ до средата на март.

Днес сутринта към 9,20 ч. българско време американският суров петрол WTI поскъпна с 0,74 долара до 62,44 долара за барел. В същото време европейският сорт Brent се вдигна с 0,90 долара до 66,15 долара за барел. Цената и на двата световни еталона се покачи с близо 4% през предишната търговска сесия в понеделник, информира Тrading Еconomics.

Търговците приветстваха докладите, че законопроектът за облекчение на американската икономика заради COVID-19 за 1,9 трилиона долара в САЩ може да бъде приет в Камарата на представителите по-късно тази седмица.

Междувременно във Великобритания премиерът Борис Джонсън заяви в понеделник, че страната ще облекчи строгите пандемични ограничения от 8 март.

От страна на предлагането също има раздвижване, добивът на петрол в САЩ се бори да се рестартира напълно след замръзналото време от миналата седмица в Тексас,

През февруари цените на въглеводородите нарастваха непрекъснато до десето число н амесеца. На следващия ден котировките намаляха, но до вечерта на 12-и се върнаха на положителна територия.

Горивото поскъпва след споразумението OPEC + за намаляване на производството през февруари-март с общо 1,425 милиона барела на ден. Пазарът разчита и на увеличаване на търсенето поради надежди за глобално икономическо възстановяване след активизиране на ваксинациите.

По- рано руският вицепремиер и министър на енергетиката Александър Новак прогнозира, че тази година цената на петрола ще варира в диапазона от 45-60 долара за барел, пише РИА Новости.