Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък продължават да се повишават заради данните за състоянието на запасите в САЩ и урагана Мексиканския залив.

Котировките за американския еталон WTI в сряда завършиха деня над нивото от 60 за барел, за първи път от май и достигнаха максимални за седем месеца цени, отбелязва MarketWatch.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса днес сутринта поскъпват с $0,21 - до $67,22 за барел. В сряда тяхната цена излетя с $2,85 (4,44%), и при закриването на търговията $67,01 за барел.

Фючърсите на WTI за август на нюйоркската стокова (NYMEX) в дсъщото време вдигат стойността си с $0,25 - до $60,68 за барел. В хода на вчерашната търговия тяхната цена скочи с $2,6 (4,5%) и завърши сесията на ниво $60,43 за барел.

Компаниите свиват своята дейност по добива на петрол и природен газ в Мексиканския заливи поради приближаващия ураган. По данни на Бюрото за екологична безопасност на САЩ (BSEE) е преустановена работата на 32% от петролните мощности и на 18% газовите съоръжения в района.

В краткосрочна перспектива петролния пазар ще бъде подкрепен и запазващото се напрежение в отношенията между САЩ и Иран.

Стоковите запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са спаднали с 9,5 млн. барела съобщи в сряда енергийното министерство. Анализаторите на IHS Markit прогнозираха спад на запасите с 2,1 млн. барела. При това съкращаване на запасите от суровината в САЩ се отчита четвърта седмица поред.