Цените на петрола вървят надолу в понеделник. Инвеститорите се опасяват за перспективите на глобалния икономически растеж, докато преговорите между Иран и великите сили през уикенда завършиха с положителни нагласи, което предполага намаляване на напрежението в Близкия изток.

Септемврийските фючърси за петрола Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,30 - до $63,16 за барел. В петък цената на тези контракти се повиши със 7 цента, завършвайки сесията на ниво -$63,46 за барел.

Котировките на американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса NYMEX се понижават с $0,16 - до $56,04 за барел. В хода на търговията в петък те се покачиха с $0,18 (0,32%) - до $56,20 за барел.

Като цяло през миналата седмица петролът Brent поскъпна с около 1,6%, а американският WTI - с 1%.

Икономическият растеж в САЩ се забави по-малко от очакваното през второто тримесечие заради бума на потребителските разходи, засилвайки перспективите за потребление на петрол. Но растежът извън САЩ се забавя по-бързо, което се дължи отчасти на влиянието на американско-китайската търговска война.