Цените на петрола продължават да спадат в четвъртък сутринта поради отслабването на геополитическото напрежение. Дори данните за солидно намаляване на стоковите резерви от суровината в САЩ не успяха да подкрепят петролния пазар.

Освен това, най-големият вносител на петрол - Китай - все още се придържа към "нулева" COVID политика, което предполага редица ограничения за овладяване на пандемията. Ограниченията важат и за движението на граждани, което води до спад в търсенето на горива.

Към 9:10 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 92,20 долара за барел, което е с 0,66 долара по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В хода на сесията в сряда тези контракти поевтиняха с $1 (1,1%) до $92,86 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 84,89 долара за барел, което е с 0,69 долара по-малко от крайната стойност от предходната сесия. Вчера тези договори поевтиняха с $1,33 (1,5%) до $85,59 за барел.

Понижаването на цените се улеснява от отслабването на геополитическите рискове след изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че причината за експлозията в Полша близо до границата с Украйна, очевидно, е била ракета на украинската система за противовъздушна отбрана.

Дори данните на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувани предишния ден, че търговските петролни запаси в страната са намалели с 5,4 милиона барела миналата седмица, не можаха да подкрепят петролния пазар. Анализаторите очакваха по-умерен спад на резервите - с 1,9 милиона барела.

Стоковите запаси от бензин са се увеличили с 2,21 млн. барела, на дестилати - с 1,12 млн. барела. Експертите очакваха увеличение на запасите от бензин с 200 000 барела и намаляване на запасите от дестилат с 1 милион барела.