Производствените цени в Китай през октомври се повишиха с най-бързия си темп от 25 години насам, пише Прайм ТАСС. Основната причина за това е стремителният ръст на цените на въглищата.

Индексът на цените от производител (PPI) в Китай нарасна с 13,5% през октомври спрямо същия месец на миналата година, след годишно нарастване с 10,7% през септември. Това сочат данните, представени от Националното статистическо бюро на страната. Темпът на растеж през октомври е най-високият от началото на водене на тези статистически данни през 1996 г. Индексът на цените от производител за септември беше вторият най-бързо растящ за същия период.

Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха индексът за октомври да се повиши с 12,5% (а не с 13,5%, каквато е фактическата стойност).

Спрямо предходния месец септември, индексът на производствените цени през октомври нарастна с 2,5%.

"Двигател" на растежа на производствените цени са цените на въглищата, които нарастваха бързо на фона на ниските запаси от твърдото гориво.

Вносът на въглища в Китай се удвои

Вносът на въглища в Китай се удвои

Има признаци, че енергийната криза е останала в миналото

В същото време, индексът на потребителските цени (CPI) в Китай се повиши с 1,5% през октомври спрямо същия месец на миналата година, след годишно нарастване с 0,7% през септември. Икономисти, предварително анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха годишен ръст на показателя от 1,4% за октомври.

По-конкретно, дефлацията на цените на хранителните продукти в Китай през октомври се сви до 2,4% на годишна база, от 5,2% за септември. Цените на нехранителните стоки обаче, се повишиха с 2,4% спрямо октомври миналата година.