Една добра и една лоша новина дойдоха днес за шофьорите по магистрала "Хемус". Добрата е, че движението по ремонтираната от година тръба на тунел "Витиня" в посока Варна е пуснато. Лошата: че от понеделник започва ремонта на другата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектира направения ремонт на съоръжението непосредствено преди пускането на трафика по него, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Проверката на тунел "Витиня" на АМ "Хемус" показа изключително качество на строителството", коментира министър Нанков след инспекцията на ремонта на дясната тръба на съоръжението.

Обновената тунелна тръба е изключително модерна за България и оттук нататък, спрямо възможностите на бюджета, и останалите съоръжения в страната ще бъдат приведени в същия вид - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение, обясни той. В него вече 15 вентилатора са свързани към автоматична система с вентилационно включване. Съоръжението разполага и със система за пожарна безопасност и пожароизвестяване, които бяха демонстрирани чрез симулация по време на инспекцията. Монтирани са и 374 лед осветителни тела.

Ремонтът се просрочи във времето, но искахме да съчетаем пускането на движението, заедно с това по мостовото съоръжение, което имаше сериозни проблеми от конструктивна гледна точка, обясни регионалният министър и допълни, че целта е била осигуряването на сигурност и безопасност при експлоатация.

Тунелът е най-дългият у нас - 1195 м. В експлоатация е от 1984 г. Възстановителните дейности в тръбата за Варна стартираха на 27 юни м. г. като движението се извършваше двупосочно в тръбата за София.

В понеделник - 25 септември, веднага след края на трите почивни дни, ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и съоръжението преди тунела. Ремонтните дейности предвиждат демонтаж на старите осветителни тела и на носещата конструкция, монтаж на нови осветителни тела и конструкцията за тях и захранващи кабели; изграждане на нова електроснабдителна система на осветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна инсталация, променливи пътни знаци и т. н.