Доверието на турските производители в икономиката отчете най-сериозния си спад от началото на финансовата криза през 2008 година. Това се оказа първият сигнал, отразяващ негативния ефект на разпространението на коронавируса върху местния бизнес.

С 44 смъртни случая и близо 1900 заразени прогнозата на производителите навлезе на песимистична територия след пет поредни месеца на оптимизъм, пише Bloomberg.

Сезонно коригираният индекс, който се следи от централната банка на страната, намаля с 8,2 пункта до ниво от 98,6 през март. Всичко, което е със стойност под 100 пункта, показва негативни очаквания от страна на бизнеса.

Правителството в Турция спря работата в почти 200 000 предприятия в опит да ограничи разпространението на вируса. В същото време Анкара представи пакет от финансови мерки в подкрепа на предприятията с цел да се ограничи безработицата. Те включват намаляване на ставките на някои данъци, както още отлагане на плащането им.

Междувременно в началото на месеца въпреки очакванията за по-слаба инфлация в Турция, показателят се покачи. Потребителските цени са се увеличили с 12,4% на годишна база през изминалия месец, което е най-бързото нарастване от август насам. Това сочат официалните данни, представени във вторник. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 12,7 на сто.

Според очакванията на централната банка на Турция инфлацията ще достигне 8,2% към декември.