Централната банка на Турция повиши прогнозите си за инфлацията в страната. Очакваната инфлация в края на 2018 г. се увеличава до 13.4%, в сравнение с прогнозираните 8.4% през април.

Тя ще се намира в диапазона между 12.5% и 14.3%, като средната стойност е 13.4%, а вероятността за това е 70%, според изчисленията на валутната институция, представени от гуверньора Мурат Четинкая.

Турската лира тръгна надолу след решение на централната банка

Турската лира тръгна надолу след решение на централната банка

Независимостта на институцията е под въпрос

През 2019 г. инфлацията трябва да спадне от двуцифрените нива, но отново ще е по-висока от очакваната през тази пролет. В края на следващата година предвидената инфлация е 9.3%, вместо прогнозираните 6.5% през април. Тя ще бъде в диапазона между 7.6% и 11%, вероятността за това отново е 70%, според централните банкери.

Очакванията за по-висока инфлация се дължат на увеличените цени на петрола, покачването на цените на вноса, инфлацията на храните и влошаването на ценовото поведение, отбеляза Четинкая, цитиран от Анадолската информационна агенция.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

Той заяви, че прогнозираната инфлация постепенно ще се придвижи към средносрочната цел на централната банка от 5% при силна парична политика и засилена координация на политиката.

Институцията актуализира предвиждането си за повишение в цените на храните до 13% от 7% през 2018 г. През 2019 г. те се очаква да поскъпнат с 10%, вместо с очакваните 7%.

Храните в Турция поскъпнаха драстично, Анкара започва внос

Храните в Турция поскъпнаха драстично, Анкара започва внос

Най-голям е скокът в цените на картофите, лука и маслото

По думите на Четинкая рязкото покачване на цените на храните само по себе си добавя 1.4 пункта към цялостната прогноза за инфлацията в края на годината.

Тенденцията цените да се повишават извън търсенето и натиска върху разходите в икономиката също се засилва значително, отбелязва гуверньорът.

Цените в Турция не са растяли толкова бързо от 13 години насам

Цените в Турция не са растяли толкова бързо от 13 години насам

Храната поскъпна с 12.7% за година

Централната банка очаква икономическата активност да продължи да се стабилизира през втората половина на 2018 г.

Институцията продължава да следи отблизо ценообразуването, глобалния апетит за риск, фискалната политика и забавените ефекти от паричната политика и ще преразгледа позицията си по паричната политика, когато е необходимо, увери Четинкая.

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Инвеститорите масово залагат срещу валутата и печелят

Годишната инфлация на страната се увеличава до 15.39% през юни, спрямо 12.15% през май, според последните данни на Турския статистически институт от 3 юли.

Банката увеличи и прогнозата си за цената на петрола до 73 долара за барел за 2018 г. и 2019 г. от съответно 68 и 65 долара в предишния й доклад. Турция е държава вносителка на петрол, която се възползва от по-ниските цени на суровината през последните години.