Европейските борсови индекси започнаха деня със спад, като това е четвъртата им мечешка сутрин за последните шест сесии.

Силно влияние оказаха опасенията, че на банките им предстоят още отписвания на активи, които бяха подсилени от прогнозите, че UBS ще отчете загуби за още $5 милиарда през второто тримесечие, както и високата цена на суровия петрол, която води до намаление на прогнозираните печалби в автомобилния и авио сектори.

Липсата на индикации, че Фед ще повиши лихвените нива скоро и почти сигурното решение за покачване с 0.25% на основните лихви в еврозоната пък водят до ситуация на безизходност на пазара, тъй като слабият долар е една от основните причини за високите цени на суровините.

В подкрепа на еврото днес бяха излезлите днес данни за продажбите на дребно в Германия, които показват повишение на потребителските разходи през май с 1.3% на месечна база и с 0.7% на годишна, спрямо спад от съответно 1.7% и 1.0% за предходния отчетен период.

В същото време нивото на безработица в най-голямата европейска икономика е намаляло до 7.8% с 38 000 човека през юни.

В еврозоната пък се отчита покачване на съотношението на броя безработни спрямо броя на трудоспособното население до 7.2% за май при 7.1% през юни.

Недоверието в банковия сектор в Европа остава все така силно, като банките са загубили 35% от стойността на акциите си от началото на тази година.

Днес тази тенденция е особено видима в движението на широкият американски индекс за Европа DJStoxx 600, който стремително пада и към 15:00 часа достигна 282.70 пункта или с 2.31% понижение спрямо вчера.

Британският FTSE 100 също започна с понижение като отражение на информацията за спада на цените на жилищата на Острова публикувана днес, както и заради това, че 200-те най-големи частни пенсионни фондове на Острова отчетоха загуби от 30 милиарда паунда през юни, спрямо печалба от 6 милиарда паунда през май.

Тук се вижда ефектът на спиралата, тъй като основна причина за това че фондовете са на червено е спадът на акциите на 100-те британски топ компании, вложенията, в които се считаха за сигурни до скоро.

Дори и нефтените компании изпитаха негативите от тези данни и отчитат сериозен спад днес, но основната причина за намалението при тях е, че не успяха да договорят концесиите в Ирак, както и спада на потреблението на бензин на пазара в САЩ отчетен миналата седмица.

Акциите на BP достигнаха 575.25 пенса или с 1.37% понижение спрямо вчера.

British Airways пък поевтиня с 5.34% до 203.75 пенса, достигайки най-ниското си ниво от 24 май насам, заради високите цени на петрола, които обричат сектора на авиопревозвачите на една много лоша година.

Германският индекс на топ компаниите DAX отчита понижение с 2.10% до 6 283.26 пункта, като единствената компания със сериозен ръст е Deutsche Telekom, която започна сутринта с повишение до 10.72 евро за акция, а в момента се търгува за 10.55 евро или с 1.44% повече от вчера.

Автомобилният гигант Volkswagen пък отчете поевтиняване с 1.81% до 179.96 евро за акция, заради опасенията, че високите цени на горивата ще доведат до силен спад на продажбите на компанията до края на годината.

От компаниите включени във френския CAC 40 само France Telecom отчита ръст с 2.24% до 19.13 евро за акция.

BNP Paribas, която днес обяви мениджърска рокада, според която Жан Клемон става изпълнителен директор, поевтиня с 3.53% до 55.21 евро за акция, заради опасенията за нови отписвания на активи, като до края на седмицата най-вероятно ще има покачване на акциите на банките в еврозоната, заради повишението на лихвените нива от ЕЦБ.