Разрешението жените в Саудитска Арабия да могат да шофират е историческо за арабската страна и то има много логична причина.

Промяната, която влезе в сила вчера, може да добави 90 милиарда долара приходи за страната до 2030 година, показват изчисленията на Bloomberg Economics. Погледнато от друг ъгъл продажбата на 5% от акциите на Saudi Aramco при най-оптимистичния сценарий ще генерира около 100 милиарда долара.

С историческото си решение Рияд сложи край на статута си на единствената държава в света, където жените нямат право да шофират.

"Премахването на ограничението е възможно да доведе до ръст на жените, търсещи работа в страната. Това ще увеличи работната ръка и ще допринесе за цялостен ръст на приходите и продукцията", обяснява Зиад Дауд, който е главен икономист за региона за Bloomberg Economics.

"Ще отнеме време обаче преди първите такива промени бъдат забелязани и докато бъде усетено увеличението на жените, готови да излязат на пазара на труда", допълва още той.

По неговите изчисления по-голямото участие на жените на пазара на труда може да допринесе с 0,9% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) годишно.