Най-голямата фотоволтаична централа на Балканския полуостров ще се намира в Босна и Херцеговина, като проектът се реализира в сътрудничество с унгарска компания, съобщава онлайн изданието на белградското Радио Б92.

Соларният парк ще се намира в Требине в Република Сръбска, близо до границите с Хърватия и Черна гора. Там вече се изграждат съоръжения за 73 MWp, като към тях във втората фаза на проекта ще се добавят още толкова.

Румъния ще бъде водещ пазар за разпределяне на соларна енергия в Европа през 2023-а

Наша съседка ще бъде водещ пазар за разпределена соларна енергия в Европа през 2023-а

През 2023-а година се очакват 270 гигавата нови нсталирани слънчеви мощности да бъдат в световен мащаб

Със своите 146 мегавата пикова мощност, завършената централа няма да има аналог в региона.

Зад проекта на стойност над 50 млн. евро е холдинг с участието на електроразпределителното дружество на Република Сръбска и унгарската Lugos Renewables, която е с мажоритарен дял. Това е най-голямото подобно начинание в цяла Босна и Херцеговина.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Очакването е новият проект да отвори много нови работни места, но и да допринесе за защитата на околната среда.

За момента енергетиката на страната е доминирана от лигнитните въглища, което спаси бизнесите и домакинствата от ценови шокове по време на газовата криза в Европа. Босна обаче има и ВЕЦ с капацитет, сравним с този на топлоелектрическите централи, а освен това соларни и вятърни за над 2 гигавата пикова мощност работят или предстои да заработят.

Босна изгражда вятърна електроцентрала за 65 милиона евро до 2021 година

Босна изгражда вятърна електроцентрала за 65 милиона евро до 2021 година

Прогнозната годишна продукция на централата е 130 гигаватчаса

Това прави страната единствената на Западните Балкани, която е нетен износител на електроенергия.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.