Китайски производители на селскостопанска техника имат интерес да си партнират с „Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот, където да сглобяват машините.
Това е договорено по време на визитата на министъра на земеделието и храните Димитър Греков в Китай, пише farmer.bg, позовавайки се на информация от МЗХ.

Министър Греков и председателят на борда на директорите на ВМЗ Сопот инж. Манол Манолов са се срещнали с представители на фирма LAVOL, която е основният производител на селскостопански и строителни машини в Китай.

Договорено е до края на май т.г. китайски бизнесмени да посетят България и да се запознаят на място с условията, които предлага заводът.

При срещите си с китайските си колеги министър Греков е преговарял България да стане домакинство на 9-тия Агрофорум на страните от Централна и Източна Европа с Китай.

Традиционно този форум се провежда всяка есен в китайската провинция Анхуей и събира страните от инициативата „16+ Китай".

За първи път на срещата на министър-председателите в Букурещ през месец ноември м.г. бе решено събитието да се проведе извън пределите на Китай, като през година домакин ще е всяка една от 16-те държави от Инициативата.

Обсъждано е било и изграждането на Център за сътрудничество в областта на селското стопанство, който китайското правителство иска да създаде в една от Централно и Източноевропейските страни.

По време на посещението са обсъдени и възможностите за износ на българска селскостопанска продукция, както и за нови инвестиции в България. Министърът на земеделието и храните покани водещи китайски компании да посетят страната ни и да се срещнат с български производители на зърнени, технически и маслодайни култури.