Продажбите на жилища в един от най-скъпите пазари за недвижими имоти в света Канада регистрираха най-големия си спад от юни досега. Това се случва на фона на растящите лихви, които доведоха до охлаждане на нажежения имотен пазар в страната.

Продажбите на жилища бележат спад от 5,4% през март на месечна база, а новите обяви намаляват с почти същия темп, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Цените обаче все още нарастват с 1% на месечна база и са с 27% на годишна база миналата година. Цените на жилищата в Канада са се покачили с над 50% през последните две години. Пазарът отбеляза рекорден месечен ръст през февруари, когато купувачите се задействаха точно преди увеличението на лихвите от централната банка на Канада

"Усещането е за пазарът се забавяне на пазара, инерцията при продажбите и цените показва признаци на охлаждане", смята Робърт Кавчич, икономист от Bank of Montreal, цитиран от Bloomberg.

След като лихвите по ипотечните кредити започват да растат, се появиха и усилия за намаляване на търсенето, които създават още препятствия за купувачите. От началото на март Канадската централна банка повиши лихвата с 0,75 процентни пункта и се очаква да я увеличи с още 2 пункта през следващата година.

Средните цени на жилищата в страната са малко над 630 000 щатски долара през март. Пазарите едва ли ще усетят пълното въздействие на по-високите лихви по ипотечните кредити до второто полугодие на тази година, казват експерти.

Канада забранява на чужденци покупка на жилища на територията си за 2 години

Забрана за покупка на жилища от чужденци бе наложена на един от най-скъпите жилищни пазари в света

В опит да се охлади пазара

В началото на април Канада обяви, че ще забрани на чужденци да купуват жилища за две години и ще налее милиарди долари, за да стимулира строителната дейност, с цел е да охлади растящия пазар на недвижими имоти.

Забраната за чуждестранни купувачи има изключения. Тя няма да важи за студенти, чуждестранни работници или чуждестранни граждани, които са постоянно пребиваващи в страната.

По време на миналогодишната предизборна кампания партията на Трюдо предложи забрана за така нареченото "сляпо наддаване" за къщи. Това е система, чрез която офертите се пазят в тайна, когато някой продава жилище на търг.

Смята се обаче, че това е довело до ускоряване цените на иначе един горещ пазар, като имотите понякога се продават за стотици хиляди долари над търсената цена. Някои смятат, че тайното наддаване принуждава всеки потенциален купувач да предложи отколкото може да даде.

Според доклад на Канадската корпорация за ипотечни кредити и жилища строителните компании са започнали да работят по годишен темп от 246 243 жилищни единици миналия месец, което е спад с 1,6% спрямо февруари.