Цените на горива у нас плавно, но сигурно вървят към нивата от преди пандемията. Ако в началото на март миналата година средните цени на масовия бензин бяха над 2,20 лв. за литър, а на дизела се доближаваха до 2,30 лв., то вече почти година горивата се задържаха под 2 лева литъра. Това показват данните за средните цени на горивата в България на специализирания сайт Fuelo.

През последните няколко дни обаче цените на горивата на много места вече минават 2 лева за литър, а вероятно ще се вдигат и още. Традиционно цените у нас растат в началото на летния сезон, като после следва лек спад. Къде е най-скъпо в момента у нас?

По данни на Fuelo в момента най-скъпите горива са в най-бедния регион в страната - Северозапада и по точно в областите Видин и Монтана. Средната цена за литър бензин А95 и за дизел във Видинско е 2,03 лева за литър или малко над средната за страната (2,01 лв за литър безнин и дизел). Традиционно по-големите вериги бензиностанции в областта държат по-високи цени, като според справка те достигат и до 2,07 лв. литъра.

В област Монтана цените са подобни. На по-малки бензиностанции бензинът се продава дори за по 1,90 на литър, но на други места стига до 2,11 лева.

Сравнително скъпо ще ни излезе да напълним резервоара и в областите Разград, Варна и Кюстендил, където средните цени на горивото също са малко над средните за страната. В разградско впечатление прави това, че дори по-малки бензиностанции предлагат бензина и дизела за цени от над 2 лева за литър.

Във Варненска област средната цена е 2,03 лева за литър А95, но на множество места стига дори 2,10 лева за литър бензин.

На другия полюс стоят областите Шумен, Велико Търново и Пловдив, показват данните на сайта.

В Шуменско средната цена на горивата е 1,98 лева за литър бензин и 1,97 при дизела. В по-малките бензиностанции цените за бензина варират до 1,91 лева за литър, докато в големите вериги стигат 1,98 лева за литър. Прави впечатление, че на много малко места цените за масовия бензин и дизела надхвърлят 2 лева за литър.

За областите Пловдив и Велико Търново данните сочат цени, които са по-ниски с 3-4 стотинки за литър от средните за страната. Сред по-евтините области, по отношение на цените на горивата са и Русе, Ямбол, Ловеч и Хасково, където средните цени са малко по-ниски от тези за страната. В Русенско например средните цени за А95 и дезела са 1,98 лева за литър. И в областите Ловеч и Хасково и Добрич цените за бензина и дизела все още са под 2 лева за литър.

Столична област също се нарежда сред топ пет на районите с най-евтино гориво за момента, вероятно и заради по-голямата конкуренция. Въпреки това на повечето места в областта не могат да се открият цени под 2 лева за литър бензин или дизел. Средните цени за безнина са 1,98, а при дизела 1,97 лева за литър.

До голяма степен стойността на горивата зависи от цената на суровия петрол. Той достигна най-висока си стойност от месеци насам в началото на седмица, когато се търгуваше за 68 долара за барел, като след това цената пада.

Съседни страни

Докато у нас цените вървят бавно нагоре, то в съседна Турция цената на бензина е 1,58 лева за литър, а на дизела 1,45 лв. за литър. В Гърция обаче, където горивата са доста по-скъпи, в сравнение с повечето страни в света цената на литър от масовия бензин А95 е 3,17 лева, а дизела 2,66 лева за литър.