Ще бъдат проучени възможностите за възстановяването на директната самолетна линия между столицата на Азербайджан - Баку и София. Това стана ясно по време на срещата вчера в Баку на министъра на икономиката и индустрията на Република България Никола Стоянов и неговият колега Микаил Джаббаров, съобщиха от българското икономическо министерство.

Преди пандемията, въздушната връзка, която беше открита в началото на 2018 г., е показвала все по-добри резултати, но след разпространението на Ковид-19 е спряла да функционира. Министър Джаббаров е подчертал, че страната им полага целенасочени усилия за развитие на туристическия си сектор и подобряването на транспортната свързаност е от първостепенно значение.

Българският министър е подкрепил мнението, че по-улесненото пътуване ще е предпоставка за увеличаване както на туристопотока, така и на бизнес връзките между двете страни.

Пускат директни полети между София и Баку от януари

Пускат директни полети между София и Баку от януари

Цените тръгват от 29 евро

По време на срещата между двамата министри е обсъдено още, че България и Азербайджан могат да стартират обмен на електрическа енергия срещу газ. В случай, че страната ни може да гарантира определени количества електрическа енергия, Азербайджан може да се ангажира освободения обем газ, който страната би използвала за производство на електроенергия, да бъде пренасочен към България.

През 2021 г. двустранният стокообмен между България и Азербайджан възлиза на близо 100 млн. долара, като е нараснал с близо 450%, спрямо 2020 година. Българският износ за Азербайджан миналата година възлиза на близо 30 млн. долара, като бележи годишен ръст от над 35%.