Венецуелската държавна петролна компания зарежда супертанкерът Nolan със суров петрол и гориво за Куба, според данни за морския транспорт, цитирани от Reuters. Необичайно големият обем от петрол цели да помогне на страната да преодолее енергийна криза, настъпила в Куба.

Няколко големи прекъсвания на електричеството тази година разтревожиха Куба. Голям пожар миналата година унищожи част от най-големия петролен терминал в страната, Матансас и създаде пречки за внос на гориво.

Супертанкерът Nolan, плаващ под флага на Панама, тази седмица зарежда 400 000 барела мазут за производство на електроенергия на терминала Хосе във Венецуела. Ще бъдат натоварени и 1,13 милиона барела венецуелски "тежък" петрол, с което общият товар ще достигне 1,53 милиона барела, според вътрешни документи за доставка на PDVSA. Корабът трябва да отплава по-късно този месец.

Nolan е собственост на Thomarose Global Ventures, нигерийска компания, която беше включена в черния списък от Министерството на финансите на САЩ през ноември по обвинения, че е част от международна мрежа за контрабанда на петрол, която улеснява търговията с петрол за Хизбула и иранските сили Quds.

Производството на петрол във Венецуела се срина със 75% за 10 години

Производството на петрол в страната с най-големи залежи в света се срина със 75% за 10 години

Как така страна с толкова много петрол произвежда толкова малко?

Куба има много ограничен капацитет да приема големи танкери, особено след пожара в Матансас. Петролните доставки на Венецуела за Куба миналата година са спаднали с около 6% до 53 600 барела на ден, показват независими данни.

Танкерът не е изпращал сигнал от транспондера си от средата на декември, докато е във Венецуела.