Италианският опит показва, че основният печеливш от тотото е държавата. Особено когато рекордни печалби остават непотърсени. Сега джакпотът на Апенините е над 132 млн. евро, а треската за късмет е обхванала стар и млад.

От 10 години насам ударилите джакпота в Италия са хора без самоличност, без име и лице. Никой не познава тези фантоми, отнесли у дома огромните печалби. Изключние правят само няколко случая на колективно разиграна комбинация. Анонимността на печелившите е лесно обяснима. Късметлиите умират от страх да не се окажат жертви за изнудване, или пък да не попаднат в мерника на мафията, която изобщо не си поплюва, когато може да измъкне тлъст рекет.

Къде отиват "осиротелите" джакпотове?

Но тази анонимност и страховете на печелившите изобщо не отговарят на въпроса: защо голяма част от рекордните печалби остават непотърсени от никого? Миналата година пет препълнени джакпота "осиротяха" без стопани. Неприбраните премии през 2009 г. запълниха италианската хазна с цели 173 милиона евро допълнително. Към тази сума се добавят и 3 милиарда евро, които министерството на финансите е събрало от самите залагания по време на треските за джакпот.

Австрийци, швейцарци, словенци и хървати организират специални тото-пътувания до Италия

Печалбата от италианското тото влиза в джоба на позналия точните числа единствено, ако той си я потърси в рамките на 120 дни след тегленето на тиража. Джакпотът се образува според броя на фишовете и улучените по-ниски печалби: тройки, четворки и петици. Вероятността да се удари шестица е 1 на 622 милиона.

За последния джакпот бяха пуснати над 70 милиона фиша, а желаещи да опитат късмета си идват дори и от съседни страни. Австрийци, швейцарци, словенци и хървати организират специални тото-пътувания до Италия. Когато миналата година джакпотът достигна рекордните 147 милиона евро, германският вестник "Билд" организира групови екскурзии за завладяване на италианската премия. В момента организаторите на италианското тото замислят вариант за игра от чужбина по интернет.

Всички бленуват за тото-милионите

Тото-треската е толкова силна, че постепенно завладява дори комуналната политика. Един италиански град задели част от годишния си бюджет, за да играе на "СуперЕналото". Общината се надява с парите от джакпота да изплати огромните си дългове и да финансира някои общински услуги. Градът, чието име спестяваме, играе с по 15 евро на седмица и бленува за милионите от джакпота.