Преди няколко дни Министерството на земеделието на САЩ (USDA) публикува редовния си месечен доклад за състоянието на глобалния зърнен баланс през аграрния сезон 2021/22 година .

Актуализираните прогнозни данни в раздела за пшеницата се разминаха с оценките на търговците и независимите експерти и веднага станаха основна тема за коментар сред участниците в зърнената търговия от двете страни на Атлантика, пише sinor.bg.

Но нека погледнем конкретните числа, които прекъснаха стръмното понижение на цените на пшеницата на борсите в Чикаго и Париж и повлияха за стабилизиране физическите пазари на Стария континент.

Както се вижда от таблицата по-долу, в новата редакция на глобалния баланс, перспективата за добива от пшеница в света през 2021/22 г. е влошена с 2,0 млн. тона, в сравнение с юнските разчети - от 794,4 млн.т до 792,4 млн.тона.

На пръв поглед корекцията не е значима, тъй като дори в редуциран вид този обем на световното производство означава увеличение с респектиращите 16,6 млн.т спрямо предходната 2020/21 маркетингова година. Изненадата обаче е във влошените прогнозни показатели на САЩ, които са втория по значимост износител на пшеница за международния пазар.

Производство на пшеница в света в млн. тона

Снимка 539112

Източник: sinor.bg