Всичко друго, но не и пари на вятъра се оказват ВЕИ инвестициите във Великобритания през последните години - въздушните течения са водещ източник на електричество през първата четвърт на 2023 г., съобщават световните агенции.

Поне 42,5% от енергията в ЕС през 2030 г. - от ВЕИ

Поне 42,5% от енергията в ЕС през 2030 г. - от ВЕИ

Това е важно както за екологията, така и за политическата независимост на общността

Детайли: Според експерти от Imperial College London вятърните турбини са генерирали 32,4% от тока в Обединеното кралство през първите три месеца, а газът остава втори с 31,7%. Това никога не се е случвало до момента в историята.

Миксът включва още:

  • Внос на електроенергия (12,6%);
  • АЕЦ (12,5%);
  • Биомаса (5,7%);
  • Соларни мощности (2,3%);
  • ВЕЦ (1,5%);
  • Въглища (1,3%).

Произведената от перките енергия е с 3% повече в сравнение с 2022 г. - до 24 тераватчаса (онагледено в електромобили, това означава достатъчно ток, за да заредите 300 млн. броя Tesla Model Y, отбелязват от научната и образователна институция - б.р.), докато при газа се наблюдава понижение.

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Нужна е подкрепа за развиващите се страни, категорични са те

Контекст: Великобритания - някога свързвана с мъглите от въглищните мощности, активно работи за трансформирането на своята енергетика към по-"зелени" и по-малко зависими от външни доставки решения.

Климатът на Острова не е много подходящ за традиционно масовите соларни централи, но пък силни и относително постоянни ветрове не липсват.

От друга страна: Все още голямото изпитание е свързано с надеждността на ВЕИ решенията - период на ниски температури, облачност и безветрие в момента може буквално да срине енергетиката на държава, която разчита само на възобновяема енергия. Различни решения за съхраняване на излишъците от произведеното при по-добри условия дават устойчивост, но освен това трябва да се работи за подобряването на ефективността на мрежите.

За първи път в историята: Вятърната енергия изпревари природния газ в ЕС

За първи път в историята: Вятърната енергия изпревари природния газ в ЕС

Енергията, генерирана от въглища, е на четвърто място

Какво следва: Плановете на Лондон са до 2030 г. да има 50 гигавата морски вятърни мощности, като сред планираните вятърни ферми има поне една, която е близо два пъти по-мощна от АЕЦ "Козлодуй".