Кабинетът на министър-председателя Шиндзо Абе одобри законопроект в петък за отваряне на вратата за повече чуждестранни работници в сектори, които страдат от недостиг на работна ръка, пише Ройтерс.

Ревизираният закон ще създаде две нови категории визи за чужденци, които ще могат да работят в компании от закъсалите индустрии. Кои точно са те все още не е ясно, но се очаква да бъдат повече от дузина - от селското стопанство и строителството и хотелиерството и медицинските грижи.

Министърът на правосъдието Такаши Ямашита отказва да даде горна граница, но по данни на медиите 500 000 работници могат да бъдат допуснати с течение на времето, което е увеличение с 40% от сегашните 1,28 милиона чуждестранни работници, които формират около 2% от работната сила.

Работниците с първия вид визи ще трябва да имат определено ниво на квалификации и да владеят добре японски език, но няма да имат право да водят семействата си с тях за повече от 5 години. Втората категория работни визи изисква по-високо ниво на умения, а имащите я ще могат да се установят с близките си в страната.

За позициите, които не изискват високо ниво на квалификация Япония разчита досега на система за "технически стажанти" и чуждестранни студенти, заети на непълен работен ден, които често страдат от злоупотреби.

Японците постепенно приемат идеята за чуждестранна работна ръка, но досега фокусът е бил върху чужденци със специализирани умения. Абе заяви, че промените не представляват "имиграционна политика", поради очевидното желание да не изгуби консерваторите сред електората си. Много експерти имат различно тълкуване. "Смятам, че това е де факто е промяна към имиграционна политика", Хайонори Саканака, бивш шеф на бюрото по имиграция в Токио, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това неотдавнашно проучване на вестник "Йомиури" показва, че 51% от японските гласоподаватели подкрепят допускане на нискоквалифицирани чуждестранни работници, а около 43% подкрепят признаването на "имиграцията" - около същия процент като противниците на идеята.

Япония отчита най-бърз растеж от 2 години

Третата най-голяма икономика продължава да расте устремно

Главният "виновник" са увеличените капиталови разходи