През второто тримесечие на 2007 год. японската икономика се е свила повече от очакваното стана ясно днес, след като японското правителство коригира стойността на БВП с 1.2% на годишна база, съобщиха от Financial Times.

Това е далеч над очакваните 0.7%.

Икономисти предрекоха тези данни, тъй като основните разходи, които са ключов двигател на ръста, остро са намалели. Но понижение от 0.3 % на тримесечна база, което е повече от прогнозираните  0.1%, е далеч над очакваното.

Пазарите реагириха зле на лошите данни. Рано сутринта Nikkei 225 падна с близо 3%, като част от това се получи в резултат на петъчния спад на Wall Street и острото покачване на йената до 112.75 през уикенда.

Коригирането на БВП с 1.2% през второто тримесечие е в резултат главно на промяна в основните разходи. Според анализатори, въпреки, че са претърпели промяна, те са запазили относително разумни нива. В голяма степен това се дължи на реакциите на компаниите към ситуацията на глобалните пазари и по-конкретно финансовата криза, която оказва влияние на реалната икономика.

По-високите стойности на йената също имат негативно влияние върху инвестициите.