Финансовата криза в еврозоната може да продължи и 10 години, предупреждава Йенс Вайдман, президент на Дойче Бундесбанк.

"Излизане от кризата и преодоляване на последствията от нея се явява един от най-важните проблеми на десетилетието. Спокойствието, което понастоящем се наблюдава на пазарите, може да се окаже илюзорно, ако не се предприемат мерки с дългосрочен план на национално и общоевропейско ниво", отбелязва Вайдман, цитиран от БГНЕС.

Шефът на Бундесбанк призовава за разширяване на помощта за малкия бизнес в средиземноморските страни в Еврозоната. Вайдман подкрепя кипърската стабилизационна програма. "Кипърският случай показа, че могат да се закриват банки. Принципно погледнато, това е новост и при това добра. Не може банките да бъдат постоянно спасявани за сметка на данъкоплатците".

"Мерките, приложени по отношение на Кипър, включително "подстригването" на банковите депозити, в никакъв случай не се явяват еталон за в бъдеще. Обаче мисля, че създаденият механизъм е справедлив - този, който държи парите си в банка, вместо да инвестира средствата, трябва да плати за решенията си", смята немският финансист.

"Европейската централна банка по принцип има възможност да понижи основната лихва, отчитайки инфлацията и общата икономическа ситуация. Но подобна стъпка няма да доведе до кардинална промяна на икономическата ситуация в Еврозоната. По-удачно ще е европравителствата да действат по-активно в намирането на път за увеличаване темповете на икономическия ръст", облязява още Вайдман.