Европейският съюз затегна риболовните квоти на някои застрашени видове. Но групите за охрана на природата твърдят, че квотите за 2007 вещаят бедствие за заплашени видове като треска и аншоа - информира германската медия Die Welt.

Ежегодната битка за риболовните права на ЕС във вторник завърши с решение. Някои забрани бяха вдигнати, в други случаи бяха въведени по-стриктни ограничения.

ЕС се опита да прокара баланс между опазването на застрашените видове риби без да се разрушава риболовната индустрия, казва комисарят по риболова на ЕС Джо Борг. 

Световният фонд за защита на дивите животни WWF подложи плана на критика с довода, че министрите са търгували с риболовните квоти, игнорирайки кризата, на която е изложен рибният свят. WWF предупреди, че планът на ЕС ще ускори изчерпването на станалите оскъдни рибни запаси и по-специално на треската.

През 2007 квотата за треска от Северно море (на снимката) ще бъде намалена с 14% и ще бъде разрешен риболовът й по-малко дни в годината. Това е значително смъкване на летвата от предложението на Европейската комисия за намаляване на улова на треска с 25%.

„Има индикации, че младите трески ... се представят много по-добре, отколкото миналите години. Това е първият признак, че треската се възстановява", казва Борг.

А природозащитниците не са съгласни. Според тях положителна реакция върху популацията на треска може да има единствено пълното преустановяване на промишления й улов за определен период.

Да се присмиват на научните констатации е станало стандартна практика при вземането на решения", казват от WWF по отношение на министрите на риболова на ЕС.

Министрите освен другото намалиха добива на риба тон в Средиземно море с 10%. Увеличиха квотите за риболов на северен хек и писия (риба морски език) от Бискайския залив.

Планът на Комисията да забрани улова на аншоа в Бискайския залив през първата половина на 2007 също предизвика кавги. Забрана съществува технически, но ограничен и поставен под мониторинг улов на аншоа ще бъде разрешен на 28 испански и френски съда.

Известният британски активист Уитингстал нарече решението „извънредно неправилно управление на нашите морета" и изказва загриженост, че местните запаси на треска са толкова оскъдни, че любимата на британците хранителна формула fish and chips (риба и пържени картофи) е под заплаха.

„Ако риболовът пострада, няма да страдат само рибарите ... И началниците, и обществото ще страдат, след като вече няма да можем да намираме висококачествена и прясно уловена риба, доставена до нашите врати".

От 2003, когато ЕС изгради нова политика за риболова, годишните квоти създават спорове. ЕС иска да премине към дългосрочни квоти. Планира се рибните резерви да се поддържат на сигурно в екологично отношение ниво.