Начинът по който американците „затягат коланите" се е променил драстично през последните години, което е важен показател за бъдещи оценки на финансовите пазари.

В дните преди спукването на имотния балон в САЩ, неплатежоспособните граждани правеха всичко възможно, за да запазят къщите си. Така те първо спираха плащанията си по кредитните карти, ако това не помогнеше спираха изплащането на лизинга за колата и чак тогава се стигаше до ипотечния кредит. При днешните условия обаче, списъка с приоритети като че ли се преобръща, коментират от Ройтерс.

Дали пък имотът вече не е такава ценност за американците, особено след като цената му пада непрекъснато. Дали скоро няма да видим задлъжнели американци, които първо продават имота си, след това колата си и чак тогава плазмения телевизор?

Така или иначе, кредитният балон беше създаден в следствие на създалата се криза в имотния сектор, която пък беше последвана от негативно развитие при автомобилните кредити и чак на края дойдоха главоболията с кредитните карти. Според данни на Федералния резерв, просрочването на задълженията по кредитните карти с повече от 30 дни е нараснал до 4.55%, което е най-високото им ниво от 2003 г.

За разлика от последната банкова криза от началото на 90-те година, когато кредитните карти бяха ударени преди ипотеките, сега ситуацията се преобръща. Все пак, ситуацията в момента е малко по-различна от тогава.

През последните няколко години, на преден план в САЩ излязоха вторичните ипотеки, които дадоха възможност на хора с лоша кредитна история да теглят заем за покупка на имот. Освен това, първоначалните вноски слязоха почти до нула, а комбинацията от двете даде възможност на почти всеки американец да бъде одобрен за отпускане на кредит. Това обаче съсипа финансовата дисциплина на населението, за което имотът вече не представляваше ценност, а по-скоро тежест, която бързо може да захвърли, когато цената тръгне надолу. Така и стана.

Предпочитанията да запазиш първо новата си Тойота и телевизор пред покрива над главата си, ни води до друго плашещо разкритие. Много американци бяха свикнали да живеят доста над възможностите си, а работните им заплати не успяваха да покрият всичките им задължения. Когато имотът, в който живеят, започна да губи стойност, първото логично нещо беше да го зарежат, тъй като вече не е добра инвестиция. Автомобилът им трябва, за да ходят на работа, а без кредитна карта няма да могат дори да си напазаруват.

Изводът е ясен: проблемите с кредитните карти съвсем скоро ще се стовари над американските потребители, както това вече се случи с имотите. Няма да е преувеличено ако кажем, че проблемите ще обхванат и търговците, които са свикнали да продават стоките и услугите си срещу пластмасова карта.

Първите сигнали за назряваща криза вече са налице. Попълнените заявления за прекратяване на плащанията по кредитните карти са скочили до общо 76 120 през февруари, което е с 37% повече на годишна база.

Ситуацията притеснява все повече и американската централна банка (ФЕД). Вицепрезидентът на институцията Доналд Кон коментира миналия вторник пред Сената, че банката наблюдава отблизо проблемите с кредитните карти, ипотечните и търговските кредити. Анализатори коментират, че една нова финансова криза е последното нещо, от което американците се нуждаят в момента.