Венецуела отново се подготвя да премахне няколко нули от националната си валута в опит да опрости ежедневните трансакции, които често не се събират на екраните на калкулаторите — или изискват венецуелците да плащат няколко пъти един след друг с карта, за да успеят да завършат плащането, пише Bloomberg.

Централната банка планира да премахне шест нули от боливара още през август, след като предходните опити за емитиране на банкноти с висока номинална стойност не разрешиха проблемите, предизвикани от хроничната инфлация, според три източника на агенцията.

Това означава, че един американски долар ще купува 3,2 боливара, вместо 3 219 000.

Венецуела последно премахна няколко нули от боливара през 2018 г., а през март тази година пусна в обращение банкнота от 1 милион боливара за първи път в историята на страната. Но тя струва едва $0,32 и не е достатъчна за покупката на едно кафе. От 2008 г. правителството — първо под управлението на Уго Чавес, а след това под настоящия президент Николас Мадуро — премахна осем нули от валутата заради хиперинфлацията.

В закъсалата икономика неформално отдавна се използват американски долари за редица ежедневни трансакции. Но повечето венецуелци все още получават възнагражденията си в боливари, а местната валута е единствената, с която може да се купят неща като билети за автобуса.

Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион

Венецуела започна да печата банкноти от 1 милион

Най-голямата банкнота в историята на страната обаче се равнява на 50 американски цента

Във Венецуела расте и употребата на електронни плащания, което ще намали нуждата от огромен брой банкноти в обращение. Централната банка планира да пусне шест различни деноминации между 2 и 100 боливара.

Премахването на нулите идва след натиск от бизнеса. Плащането на данъци и изобщо счетоводството в страната се превърна в изключително сложна задача.

Предходните опити на правителството да улесни венецуелците чрез деноминация се проваляха бързо, но редица скорошни реформи, които забавиха ръста на потребителските цени дават надежда, че този път нещата ще са различни.

След втория най-дълъг период на хиперинфлация в историята на страната, сега цените растат "само" с 2 339% годишно. За сравнение, през 2019 г. инфлацията бе 300 000%, според индекса Cafe con Leche на Bloomberg. На месечна през май база ръстът дори се забави до 20% спрямо април.

Икономиката на Венецуела може и да е достигнала дъното след седем години на икономическо свиване, през които валутата стана безполезна насред срива на цените на петрола и огромните правителствени разходи. Спрямо 2012 г. БВП на Венецуела се е свил с около 80%.

Под натиск от САЩ правителството бе принудено да се откаже от част от ценовите тавани, да намали субсидиите върху редица стоки и да премахне много ограничения при обмяната на валута, което може да позволи на икономиката да запише ръст тази година.

Зад голяма част от положителните промени стоят Делси Родригес, вицепрезидент и министър на финансите, и Патрисио Ривера, бивш министър на икономиката на Еквадор, който е нейн съветник.

Реформите са помогнали за повишение и на вътрешното търсене, според доклад на Credit Suisse от април. Швейцарската банка прогнозира, че БВП на Венецуела ще се повиши с 4% тази година. Базираната в Каракас Econometrica смята, че ръстът ще бъде 8%.

Сред положителните промени е възможността частните компании да поемат част от дейностите, които досега само държавата изпълняваше. Например, те отговарят за 92% от вноса на суровини и храни през 2020 г., спрямо 25% през 2019 г.

Венецуела вдигна минималната заплата с 289%

Венецуела вдигна минималната заплата с 289%

Възнаграждението е достатъчно само за килограм сирене и литър мляко