Цените на суровия петрол сорт "Брент" могат лесно отново да надхвърлят 100 долара за барел, ако загубите на доставки от Русия са близо до 3 млн. барела на ден - след като ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол по море влезе в сила през следващия месец. Това прогнозира базираният в Рияд Международен енергиен форум (International Energy Forum - IEF).

IEF и много страни потребители, не само САЩ, са загрижени какво ще се случи с пазара на петрол, когато санкциите на ЕС влязат в сила на 5-и декември, коментира пред Bloomberg генералният секретар на IEF Джоузеф Макмонигъл в кулоарите на енергийната конференция ADIPEC в Абу Даби.

IEF, която е най-голямата международна организация на енергийните министри в света, смята, че пазарът на петрол може да загуби между 1 и 3 млн. барела на ден от доставките на петрол от Русия, когато санкциите влязат в сила.

През последните месеци имаше много прогнози и много спекулации за това какво може да се случи при ембаргото, но "това е моментът, когато наистина ще видите руските барели да излизат от петролния пазар. Може би Русия ще намери начин да заобиколи ембаргото, но не и още в неговото начало", казва Макмонигъл пред Bloomberg.

По думите му, ако световният петролен пазар загуби 3 млн. барела на ден руски петрол, то сортът "Брент" лесно ще преодолее ценовото ниво от 100 долара за барел.

Очаква се голяма нестабилност в началото на ембаргото, защото няма да има много прозрачност относно действителния брой руски барели с петрол, които излизат от пазара, смята още Макмонигъл - "така че цените на сорта "Брент" могат да надхвърлят 100 долара за барел с големи ценови колебания, което не е добре за пазара".

Коментирайки текущата пазарна ситуация, Макмонигъл казва, че "физическите петролни пазари са много напрегнати, а пазарите "на хартия" се определят от лоши икономически новини и опасенията за рецесия".

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

При (евентуален) "таван" на цените на руския петрол - каква ще е реакцията на международните пазари

Последствията от решението на страните от Г-7