Заседанието на техническия комитет на ОПЕК+, което беше планирано за 2 декември, беше отменено. Това съобщиха за Интерфакс няколко източника, запознати със ситуацията.

Техническият комитет на ОПЕК+ (JTC) обикновено преглежда пазарната ситуация и представя резултатите на Министерския комитет за наблюдение (JMMC), съпредседателстван от Русия и Саудитска Арабия. И JMMC вече може да издаде препоръка относно квотите за добив на петрол, в зависимост от пазарната ситуация. Въз основа на тази препоръка, обикновено се взема решение от министрите на всички държави от ОПЕК+.

Вчера пък беше решено срещата на ОПЕК+ да се проведе не лично, както беше планирано, а онлайн. Според информация на Интерфакс, решението е взето от "няколко министри", а не от секретариата. Заседанието на JMMC ще се проведе на 4 декември (ден преди влизането в сила на ембаргото за внос от ЕС на руски петрол), а преди това, на 3 декември ще се проведе полугодишна конференция на министрите на ОПЕК, също онлайн.

В края на септември министрите от ОПЕК+ решиха да се срещнат лично за първи път след близо две години онлайн срещи. Преговорите се проведоха на 5 октомври във Виена, където беше решено квотите за добив на петрол да бъдат намалени с 2 милиона барела на денонощие от ноември, което е валидно до вземането на решения за промяната им.

ОПЕК+ отново няма да увеличи добива на петрол на срещата си през декември?

ОПЕК+ отново няма да увеличи добива на петрол на срещата си през декември?

Какво е становището на министрите на Саудитска Арабия и на ОАЕ