Колко пари са 6 трилиона долара? Два пъти БВП на Обединеното кралство... или загубата от акциите на компании от Китай и Хонконг през последните 3 години. Индексът "Ханг Сенг" е загубил 10% само в периода от началото на годината, а съставните индекси в Шанхай и Шънджън - съответно 7% и 10%.

Това е знак на криза на доверието сред инвеститори, сериозно притеснени за бъдещето на страната, съобщава CNN.

Какво не е наред?

Растежът на китайската икономика беше едва 5,2% през 2023 г. - най-бавното темпо от 1990 г. насам с изключение на пандемичните години. Според чуждестранни икономисти през тази година резултатите ще са още по-лоши, а в средносрочен план ръстът на БВП може да спадне под 4 на сто.

"Страната може да е на ръба на десетилетия стагнация, тъй като забавянето е структурно по своята природа и не може лесно да се обърне неговият ход", коментират цитирани от CNN анализатори.

Световната банка влоши прогнозата за икономическия растеж на Еврозоната и Китай

Световната банка влоши прогнозата за икономическия растеж на Еврозоната и Китай

Инфлацията се забави значително през 2023 г., но остава над целевите нива в повечето развити страни

Китай има проблеми в имотния сектор, дефлация, растяща задлъжнялост, намаляваща раждаемост и свиваща се трудова сила. В същото време, управлението на Си Дзинпин все повече базира политическите си решения на идеологически мотиви. Това доведе до регулаторен натиск срещу местни и западни компании, все по-силен акцент върху националната сигурност и нарастваща роля на държавните фирми в редица сектори.

Така китайските пазари са с лошо представяне на фона на глобално рали - включително на Уолстрийт и в Токио. Това са лоши новини за 220 милиона дребни инвеститори, които в момента губят парите си.

Какво прави Пекин?

През миналата година китайските власти действаха по-скоро "на парче" за икономическо възстановяване, но това няма да е достатъчно, посочват от Goldman Sachs в свой анализ. Авторите му смятат, че е нужна силна държавна подкрепа за строителните компании и за подхранване на търсенето на недвижимости.

Само така може да се овладее кризата на имотния пазар, която е в сърцето на много от икономическите проблеми на Китай, смятат от Goldman Sachs.

Давос 2024: Премиерът на Китай обясни защо Пекин е "важен двигател за глобалното развитие"

Давос 2024: Премиерът на Китай обясни защо Пекин е "важен двигател за глобалното развитие"

Китайската производствена индустрия е допринесла с 30% от глобалната обща добавена стойност

На правителствено заседание в началото на седмицата премиерът Ли Цян обяви, че ще бъдат взети мерки за подсилване на фондовия пазар и подобряване на ликвидността. Веднага след това големи държавни банки започнаха да подкрепят националната валута.

Междувременно, според Bloomberg Пекин обмисля по-директна намеса чрез стабилизационни фондове за над 320 млрд. долара, които да купуват акции на местни компании.