Продажбите на автомобили втора ръка в САЩ - вторият най-голям пазар за коли в света, преживяват истински бум. Само между март и април те са нараснали с 10%, което е най-значителният пик от 1953 година насам, като от тогава американското правителство събира данни за търговията им.

Междувременно потребителските цени в страната нараснаха с 0,8%, което беше по-голям ръст от очакваното, според данни от тази седмица.

Но скокът цените н е непременно директна причина за опасенията около инфлацията, породени от трилионите долари, вложени във възстановяването на американската икономика. От сайта Quartz обясняват защо именно ситуацията на пазара на коли втора ръка дава малко светлина по този въпрос.

Инфлацията в САЩ се ускорява до най-високото си ниво от 2008-а насам

Инфлацията в САЩ се ускорява до най-високото си ниво от 2008-а насам

Потребителските цени през април са нараснали с 4,2% на годишна база

Проблемът с веригите за доставки

За разлика от 2020 година, настоящата донесе раздвижване и американците започнаха да пътуват повече на фона на по-слабите ограничения. Съответно търсенето на автомобили се покачва в момент, в който предлагането е затруднено.

През миналата година производителите в сектора бяха принудени да спрат за известно време работа заради пандемията. Въпреки възстановяването ѝ преди много време, доставките на редица ключови компоненти се оказва сложно.

Натискът върху индустрията се засили и с недостига на чипове, което доведе до нова вълна на затворени заводи. С по-малко нови коли за продажба на пазара, американските потребители обръщат поглед към използваните такива. А техният интерес води до покачване на цените.

ASML, от която зависи цяла индустрия за близо $440 милиарда

Липсващите чипове и непозната фирма от Европа, от която зависи индустрията за $440 милиарда

Нидерландската компания, без която секторът не може

Възстановяващата се икономика

Със сигурност нарастването на цените е и отражение на възстановяването на икономиката и на инжектираните трилиони долари в нея. Американците потребяват повече, което дава резултат в повишаване на цените във всички категории продукти от храни до дрехи.

Въпреки опасенията на някои експерти, че инфлацията може да излезе извън контрол, други са на мнение, че ефектът на това ще бъде временен, както и този от нарушените вериги за доставки.

Всъщност, значителна част от нарастването на цените през април идва в резултат на поскъпването на автомобилите втора ръка в САЩ. Веднъж щом производителите успеят да отговорят на търсенето на нови автомобили, търсенето за употребяваните ще отслабне и вероятно цените им ще тръгнат надолу.

Въпросът е обаче кога това ще се случи, като много анализатори очакват проблемите с недостига на чипове да останат факт поне до следващата година, а други смятат, че дефицитът ще се запази и до 2023 година.

Кошмарът с липсата на чипове за технологичната индустрия ще продължи до 2023-а

Кошмарът с липсата на чипове за технологичната индустрия ще продължи до 2023-а

Сред тежко засегнатите от това е и автомобилният сектор