Напускането е на мода. Над 3 милиона американци са напуснали работата си през декември 2015 г., което е най-високото ниво от 2006 г. според данни, публикувани през седмицата от Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Процентът на напусналите, който измерва колко души са прекратили работата си от общия брой хора, които са работили всеки месец, е достигнал най-високото си равнище за последните седем години, предаде Bloombеrg.

Като цяло икономистите са доволни, когато американските граждани се чувстват комфортно да заявят на шефовете си, че не се получава. Когато хората не остават на една и съща месторабота за продължителен период от време, това е знак за жива икономика, защото показва, че те са уверени, че могат да си намерят работа другаде.

Снимка 219435

Източник: Bloomberg

Но е възможно да е в ход дори по-голяма промяна в нагласите на обществото. Най-големият дял от служителите в САЩ – тези от поколението „Милениум” (родените в периода между 80-те години на миналия век и първите години от новото хилядолетие) – изглежда са категорично против да прекарат живота си на едно и също бюро.

Миналата година хората на възраст между 18 и 34 години са се превърнали в най-големия сегмент от американския трудов пазар, отбелязва Pew Research Center. Очаква се работната сила от поколението на хилядолетието да се увеличи дори повече, когато студентите завършат и новите имигранти, които обикновено са млади, бъдат прибавени към 53,3-милионната група.

Мнозинството представители на поколението „Милениум” планира да напусне работното си място в близко бъдеще, показват резултатите от анкета на Deloitte, проведена сред 7500 работещи професионалисти, завършили колеж и родени след 1982 г. в 29 държави.

Снимка 219436

Източник: Bloomberg

От тях 66% се надявали да имат различна работа до пет години или по-рано, 44 на сто заявили, че биха напуснали в рамките на две години, а 25% казали, че ще напуснат работата си, за да започнат нова или „да правят нещо различно”.

Едва 29% от младите служители споделили, че планират да останат на настоящата си месторабота повече от пет години.

Как младото поколение променя борсите по света?

Как младото поколение променя борсите по света?

Забелязва се нова тенденция на пазара