Индия е най-големият производител на мляко в света и е трудно да си представим как би могло да има недостиг на млечни продукти в страната, но ето че, сега тя може да увеличи вноса на фона на спад в местното производство. Причините са много и то все сериозни.

Страната дори обмисля временно премахване на вносните мита за тези продукти, съобщава Reuters, цитирайки свои източници от правителството.

През последните месеци Делхи и съседните му райони са свидетели на недостиг на масло. Щати като Керала, Тамил Наду и Карнатака са изправени пред недостиг на мляко.

Държавите, които произвеждат най-много мляко в света

Държавите, които произвеждат най-много мляко в света

Европейският съюз е сред лидерите

Според експерти от бранша ситуацията ще се влоши. През януари вносът на мляко и сметана в Индия е скочил с цели 1024% спрямо миналата година.

"Когато става въпрос за млечни продукти, особено масло, запасите са по-ниски от предходната година. Вносът ще бъде едно от решенията в тази ситуация, заяви Раджеш Кумар Сингх, секретар в правителството.

По думите му, ще се мисли за внос на млечни продукти едва след като се види какво са наличностите от тези продукти в цялата страна.

Каква е причината за недостига на млечни продукти в Индия?

Недостигът на млечни продукти в Индия идва на фона на десетилетие поскъпване на млякото.Цените са се повишили средно с около 6,5% през последната година в Индия. Най-голямата марка млечни продукти в страната, Amul, повиши цените с около 15 на сто.

Фактори, които са причинили този скок

Първо, голям брой добитък се е заразил с болест, които е типична за добитъка и се характеризира с бучки по кожата. Откакто беше съобщено за първи път в Одиша през септември 2019 г., болестта е заличила 155 366 говеда в цялата страна.

Евентуален недостиг на фураж също може да е причина за скока на цените на млечните. По-топлото време навреди реколтата от пшеница, оставяйки недостатъчно храна за добитъка.

Не на последно място възстановяването от въздействието на covid-19 е по-бавно. Търсенето на мляко намаля по време на блокирането на пандемията през 2020 г. Цените на млякото, сиренето, маслото и обезмасленото мляко на прах се сринаха. Това принуди млекопроизводителите да ограничат добитъка или дори да напуснат търговията напълно.