Парадоксално, но факт: повече мексиканци напускат САЩ, отколкото влизат в страната.

Макар по-строгото прилагане на законите за имигрантите да е значителен фактор за този обрат, повечето от тръгващите си от „страната на неограничените възможности” мексиканци се решават на тази стъпка по своя воля. Това сочи доклад на „Пю рисърч център” (Pew Research Center), цитиран от СNN.

Позовавайки се на данни от преброяването в Мексико, докладът е установил, че 1 милион мексиканци и техните семейства (включително родените деца в САЩ) са напуснали пределите на САЩ и са се върнали в Мексико в периода от 2009 до 2014 г. Данните от преброяването на населението в САЩ за същия период показват, че приблизително 870 000 мексиканци са дошли в страната.

Сред най-честите причини, поради които мексиканските граждани казват “adiós” на САЩ, са бавното икономическо възстановяване и факта, че им липсват семействата у дома.

В миналото за имигрантите беше по-лесно да посещават семействата си зад граница и да се връщат в САЩ. С повишения трансграничен контрол обаче те остават в Америка, докато семейните връзки не ги дръпнат обратно вкъщи, заяви авторът на доклада Ана Гонсалес.

Друг фактор, който вероятно обезкуражава миграцията на север, е по-строгото изпълнение на имиграционните закони на границата и в САЩ.

Само 14% от тези, които са се завърнали в Мексико през петгодишния период, са го направили, защото са били депортирани.

Макар мнозинството от мексиканците, живеещи в родината си, все още вярва, че животът е по-добър на север от границата, нарастваща част е по-малко впечатлена от „американската мечта”.

Една трета от пълнолетните в Мексико казва, че тези, които се преместват в САЩ, водят същия начин на живот като този в родината си, гласи докладът.

В продължение на много години мексиканците съставляваха най-големия дял от имигрантите в САЩ, но прииждащите от Азия вече са рамо до рамо с тях.

Установено е още, че някои от характеристиките на мексиканците, които в момента живеят в САЩ, са се променили. Те са по-улегнали, по-възрастни и по-добре образовани, отколкото преди 10 години.