Заводите в Азия и Европа продължават завръщането си към нормалността през юни, след като мерките срещу пандемията продължават да бъдат разхлабвани. Слабото търсене все пак тежи на активността, сочата няколко проучвания, цитирани от The Wall Street Journal.

Производствените сектори се завръщат към растеж в редица държави, включително във Франция, Великобритания, Малайзия, Виетнам, Австралия и Ирландия. На други места спадът в активността, отчетен след началото на пандемията, отслабва значително - знак, че световната икономика се възстановява от дълбоката рецесия.

"Определено има възстановяване", казва Патрик Арто, главен икономист във френската банка Natixis. "През юни възстановяването е по-бързо, отколкото очаквахме".

Но докато бизнесите отчитат, че след премахването на ограниченията работниците се завръщат, а доставките на материали и суровини се възстановяват, слабото търсене все още тежи на активността. Производителите съобщават за особена слабост на поръчките от чужбина и казват, че е трябвало да освобождават работници.

"Дори и с последния ръст, производството и настроенията остават под предпандемичните нива, а продължаващото слабо търсене заедно с мерките срещу пандемията ще забавят възстановяването", смята Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit, компанията, която провежда по-голямата част от проучванията.

Производственият сектор в Китай е един от най-големите в света, а страната бе сред първите, които започнаха да премахват мерките, тъй като бе и първата жертва на вируса. Изследването за юни показва ускоряване на активността.

Затварянето на Поднебесната империя през януари доведе до проблеми с доставките за други заводи в Азия и Европа. Последващите мерки в други страни засилиха проблема, а прекъсването на въздушния и морски транспорт направи доставките на продукти по-трудно.

Сега логистичните пречки са преодолени, но заводите все още са изправени пред по-голям проблем: слабото търсене. Но през последните седмици публикувани данни сочат за силно възстановяване на потребителските разходи в редица големи икономики, включително в САЩ. Досега ритейлърите отговаряха на търсене с изчерпване на запасите.

В Германия, най-големият производител в Европа, данните от сряда сочат за 13,9% увеличение на продажбите на дребно между април и май. В същото време обаче изследването сред заводите сочи продължаващ спад на новите поръчки и през юни.

Самите заводи отговарят на намаленото търсене чрез съкращения. А повишената безработица вероятно ще отслаби още повече търсенето, заплашвайки с омагьосан кръг. Това подсказва, че правителствата и централните банки ще трябва да се намесят още веднъж.

Възстановяването на Китай: Данните за заетостта разочароват

Възстановяването на Китай: Данните за заетостта разочароват

Фабриките в страната отварят, но няма към кого да изнасят