Жилищният пазар в София започна да се успокоява. През първото тримесечие на годината цените в столицата задържат достигнатите в края на миналата година нива, а растежът им на годишна база се забавя, показват данни на Bulgarian Properties.

През първите три месеца на годината средната цена е била 1 092 евро/кв. м., докато през последните три на миналата година тя бе 1 095 евро/кв. м. "Изглежда, че след скоростното преминаване на границите от 900 и 1000 евро/кв.м., цените като че ли стават по-неуверени в преминаването на следващата бариера от 1 100 евро", коментират от агенцията. Повишението спрямо същия период на м.г. е 10,86 процента.

Снимка 352843

От Bulgarian Properties посочват още, че купувачите обмислят добре покупките си, оглеждат максимално много имоти и не купуват на всяка цена. Все пак се очаква редица фактори като очакваният растеж на икономиката, доходите на населението, ниската безработица и ниските лихви да продължат да влияят благоприятно на имотния пазар, "но вече с по-малка доза ентусиазъм и стихийност от тези, които наблюдавахме през последните 2 години".

В кои райони на София жилищата поскъпнаха най-много през 2017 година?

В кои райони на София жилищата поскъпнаха най-много през 2017 година?

Наближаваме пик на цените, според експерти

Агенцията пресмята и достъпност на цените на жилищата в София - съотношението на цената на кв. м. към средната заплата. Към края на миналата година то е 1,45, записвайки леко подобрение от есента заради изпреварващия ръст на заплатите.

Снимка 352844

Наблюденията на Bulgarian Properties сочат, че най-много закупени жилища в началото на 2018 г. има в Студентски град, където цените са най-изгодни в сравнение с останалите южни квартали.

Останалите най-популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Витоша и Младост 4, както и отскоро Връбница 2

Средните цени на имотите тези квартали, са както следва:

  • Студентски град - 956 евро/кв.м.
  • Витоша - 1 045 евро/кв.м.
  • Кръстова вада - 1 130 евро/кв.м.
  • Младост 4 - 1 080 евро/кв.м.
  • Връбница 2 - 960 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в Лозенец, който остава и най-желаният от купувачите квартал в София. Средните цени за изминалото тримесечие там са 1 675 евро/кв.м.

Дървеница напоследък привлича внимание като квартал с увеличаващо се предлагане на ново строителство на цени около 1 050 евро/кв.м. Това е квартал, който разполага с удобства, транспорт и потенциал за отдаване под наем поради близост до университетски и офис центрове.

Интерес привлича и широкият център в района около метростанция Опълченска и бул. Тодор Александров, където има предлагане на ново строителство на цени от около 1000 евро/кв.м., които са атрактивни за централната градска част, каквато е тази зона.

Според данните на Агенцията по вписванията за 1-вото тримесечие, в София са вписани 5 631 имотни продажби при 5 023 за същия период на 2017 г., което е ръст от 12% на годишна база.

Данните показват още, че темпът на нарастване на продажбите на имоти в София се ускорява (от около 8% за 2015 и 2016 г. и 6% за 2017). Това беше очаквана тенденция, която подема на имотния пазар в столицата и в известна степен се дължи на вече приключващите се сделки с имоти в нови сгради, които са сключени в процес на строителство и сега влизат в официалната статистика на вписванията.

В София се живее по-добре, отколкото в Пекин и Москва, но по-зле от Букурещ и Загреб

В София се живее по-добре, отколкото в Пекин и Москва, но по-зле от Букурещ и Загреб

Номер 1 в света за девета поредна година е Виена