Fintech е индустрия, в която, ако се предприемат правилните държавни стъпки за подпомагане на сектора, Великобритания може да се превърне в световен лидер в този бизнес в ерата след Брекзит, пише Financial Times. Независим доклад, поръчан от HM Treasury и ръководен от британския предприемач Рон Калифа, твърди, че иновациите на страната във fintech имат потенциала да превърнат Острова и в световен финансов лидер.

Това е сектор, в който Обединеното кралство вече се отличава: британският финтех пазар представлява 10% от световния пазарен дял и генерира 11 милиарда лири годишни приходи; британската финтех инвестиция възлиза на 4,1 милиарда щатски долара през 2020 г., което е повече от следващите пет европейски държави взети заедно.

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Това е катастрофа за индустрията, смятат експерти

Възможно ли е тогава Brexit да бъде златната възможност на Великобритания и за нейните финтех технологии? И как?

Според повечето финансови анализатори отговорът зависи изцяло от намирането на ефективен план за превръщането на Обединеното кралство в глобален финтех център и център за предприемачество, като се възползва от пионерската роля на Лондон в регулирането. Великобритания и в частност Лондон имат редица ключови предимства: Лондон е световен финансов център, има група от водещи световни финансови институции, заема номер 3 в световен мащаб по отношение на пазарната стойност в ТОП 200 на световните финансови институции ($ 100 милиона ), има група от най -добри изследователски университети и и е глобален пионер в регулацията на финтех секторът.

Отливът на висши банкери от Лондон към Европа продължава и след Брекзит

Отливът на висши банкери от Лондон към Европа продължава и след Брекзит

Тепърва трябва двете страни да се договорят за финансовите услуги

По отношение на таланта фокусът и вниманието трябва да бъдат не само върху привличането и задържането на голям брой чуждестранни инвеститори, но и върху подкрепата на местния бизнес и на стартъпите. А може би най-важно от всичко е насърчаването на осведомеността за финтех сред младите хора и държавна политика, която да измисли разнообразни начини за включване и вдъхновяване на настоящото и следващото поколение иноватори.