В продължение на хиляди години хората гледат на златото като на инвестиция и като на средство за съхранение на стойността. Сега, в условията на здравна пандемия и дълбока криза, пред която е изправена световната икономика, все повече започват да обмислят златото като инвестиционна алтернатива и средство за запазване на спестяванията си (антиинфлационен инструмент).

Традиционно, когато икономиката е в криза и фондовата борса е нестабилна, много инвеститори започват да се питат: "Добра инвестиция ли е златото?" и "Трябва ли да инвестирам в злато?"

Ако и вие си задавате същия въпрос, то има някои неща, с които задължително трябва да се запознаете, преди да прибегнете към "жълтия метал". Проверете два пъти целите си и дългосрочната си инвестиционна стратегия и се уверете, че златото се вписва по подходящ начин във вашето портфолио.

Преди да инвестирате, важно е да разберете как работи системата. Както всяка инвестиция, вие рискувате да загубите с покупката на злато - и този риск се увеличава, ако не сте достатъчно запознати с начина на функциониране на "златната инвестиция".

Ето и шест неща, които е добре да имате предвид, преди потенциална инвестиция в злато:

Акциите на златодобивните компании не са едно и също нещо като физическото злато

Някои инвеститори обичат да инвестират в акции на златодобивни компании, защото предлагат косвено излагане към цената на метала. Важно е обаче да се отбележи, че всъщност инвестирате в акции, а не в действително физическо злато си има своите специфики. Когато инвестирате в златодобивна компания, всъщност вие не инвестирате в самото злато. Макар да има корелация между цената на златото и резултатите на златодобивните компании има и много фактори, които ги раздалечават.

Златните сертификати са уязвими от измами

"Хартиено злато" или златни сертификати могат да направят целия инвестиционен процес малко по-опростен. Разберете обаче, че когато инвестирате в златен сертификат, всъщност не виждате и не държите златото. Смятате, че го имате, но единственото ви доказателство е хартия. По време на икономически спад измамите са често срещано явление. Внимавайте за тези, които твърдят, че продават хартиено злато през това време, особено ако изглеждат сравнително нови на сцената. Ако решите да инвестирате в златни сертификати, важно е да проверите брокера. Уверете се, че те са надеждни. С хартиеното злато има шанс една безскрупулна компания да продаде едно и също злато няколко пъти.

Имате нужда от безопасно място за съхранение на физическо злато

Ако питате: "Трябва ли да инвестирам в злато?" трябва да помислите какво ще направите с действителния физически актив. Когато инвестирате във физическо злато, включително монети и кюлчета, се нуждаете от сигурно място, за да го пазите и съхранявате. Ако предпочитате сами да управлявате съхранението, купете силен, надежден сейф за вашето злато. Ако не можете да го съхранявате в собствени помещения, можете да използвате сейф в местна банка или кредитен съюз. Възможно е също да платите за съхранение в съоръжения, предназначени за съхранение на големи количества злато. Ако обаче съхранявате златото си физически, трябва да сте готови да платите такса, намалявайки общите си потенциални печалби.

Златните кюлчета и златните монети са различни

Инвестирате във физическо злато, най-вероятно ще избирате между златни кюлчета и златни монети. Разберете, че при сертифицираните монети, макар че съдържанието на злато и финността имат значение, тяхната рядкост също е фактор. Определено един по-добър вариант е да получите сертифицирани монети, които са били потвърдени от друга страна. Тъй като стойността им се основава на тяхната рядкост, те могат да бъдат сходни с предметите на колекционерите.

Така че, дори ако златните кюлчета загубят стойност, поради спад на спот цената на златото, вашите сертифицирани златни монети могат да запазят стойността си - или дори да я увеличат с времето. Преди да решите да инвестирате в кюлчета или монети, разберете как работи всеки от тези активи и подходящ ли е за вашите инвестиционни цели.

Може да платите премия, когато купувате злато

Когато купувате злато, не плащате само посочената цена. Понякога плащате премия. В резултат на това вашите печалби не се реализират, докато не преодолеете премията, която сте платили. Плюс това, ако плащате да съхранявате златото си, тези разходи, добавени към премията, могат да намалят печалбите ви. Преди да решите дали златото е добра инвестиция, уверете се, че разбирате разходите, от премията до складирането.

Потребителите, които искат да купуват златни монети, обикновено трябва да плащат повече от цените за унция, котирани на финансовите пазари в Лондон и Ню Йорк. Тази премия обаче е скочила към момента до 135 долара, повече от утрояване от преди два месеца, заяви Робърт Хигинс, главен изпълнителен директор на Argent Asset Group LLC в Уилмингтън, щата Делауеър.

"Никога досега не сме виждали подобна премия за американските златни орли спрямо цената на златото", казва Хигинс в интервю, като се позовава на популярната американска монета, често предпочитана от инвеститорите във физическо злато.

Премията се засилва от блокирането, свързано с коронавируса, което доведе до свиване на предлагането на монети и барове, достъпни за разпространение по целия свят. В същото време статутът на кюлчетата като убежище примамва инвеститорите, разтърсени от световния пазар и икономическите сътресения.

Златото не винаги се движи обратно на щатския долар

Една от причините много хора да гледат на златото като на добра инвестиция е като хеджиране срещу риск или срещу инфлация. Много инвеститори го харесват, тъй като има потенциал да бъде начин за запазване на стойност, когато акциите се сринат или икономиките изпаднат в рецесия.

Често златото се движи обратно спрямо американския долар, което също го прави привлекателно. Въпреки това златото не винаги се държи така, както инвеститорите очакват. Понякога то се движи в унисон с долара, а често в моменти на кризи не поскъпва. И макар златото да изглежда като привлекателен актив за защита от кризи, сривове, или инфлация, добре е да сте наясно, че то не винаги изпълнява очакваните от него функции.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи