В началото на юни видяхме рядко добри новини на политическия фронт, след като Доналд Тръмп отмени планираните мита, с които заплаши по-рано Мексико. Инвеститорите обаче, не бива да се заблуждават - опасността от рецесия все още е много голяма.

Всички знаят колко енергичен и непредвидим може да е президентът Тръмп. Само преди няколко месеца политическите и пазарните анализатори изразяваха оптимизъм и говореха за почти сигурна сделка между двете най-големи икономики. Оказа се обаче, че тази ситуация на "временно примирие" може бързо да излезе от контрол.

И колкото по-дълго продължава тази търговска война, толкова по-големи и трайни се очакват да са последиците от нея. Не е случаен фактът, че президентът Доналд Тръмп постави нещо, като ултиматум на своя китайски колега за намиране на решение и споразумение на срещата на Г-20 в Япония, в края на този месец.

Федералният резерв сега изглежда по-загрижен от рецесия отколкото от инфлация.

Паричният пазар предвижда намаляване на ставката на федералните лихви през 2019 година. Това предполага 60% вероятност за рецесия, която да започне през следващите 12 месеца. Дългосрочните доходности пък, предполагат 28% шанс за рецесия в следващите 12 месеца

Дейвид Розенберг, главен икономист и стратег в базираната в Торонто фирма за управление на активи Gluskin Sheff вярва, че повишението на лихвите от страна на Фед вече е направило рецесия почти сигурна и е твърде късно да се предотврати икономически спад, като се обърне курсът.

Изследванията на Розенберг сочат, че 10 от 13-те предишни цикъла на увеличение на лихвените проценти от Фед, или 77% от тях, за периода между 1950 и 2006 г. завършват с рецесия. Настоящият цикъл започна през декември 2015 г., когато федералните лихви бяха повишени за пръв път.

За всички, които очакват щатската и световната икономика да влязат в рецесия, експертите препоръчват "защитни и нециклични" компании. Ето някои такива, които могат да представляват интерес за инвеститорите в среда на рецесия, представени от изданието InvestorPlace:

Kimberly Clark (KMB)

За повечето американци рецесията изисква бюджетиране и ограничаване на разходите до най-важното. Данните показват, че потребителите няма да се откажат от всички дискреционни покупки, като например евтини развлечения, или стоки от първа необходимост, произвеждани от компанията.

В този контекст една от най-добрите акции, които инвеститорите биха могли да се закупят, в случай на рецесия, са тези на Kimberly Clark. Компанията доказа, че може да се представя добре и по време на кризата през 2008-ма година. Нетната й печалба се понижи през 2008-ма година, но отбеляза ръст през следващата година, въпреки развихрилата се криза.

Това просто показва, че когато се стигне до рецесия, най-добрите акции често са най-очевидните.

Duke Energy

Ако видим рецесия, то това може да е една позиция, която да обмислите за портфейлите си. Тезата при компанията е много ясна - всички ние се нуждаем от енергия, за да захранваме цифрово свързания си живот. Дори най-затворените общности не могат да си позволят да бъдат отрязани от жизненоважни източници на енергия.

И докато при рецесия повечето хора ограничават разходите си за стоки и услуги, тези за комунални услуги са едни от малкото, които остават непроменени и непокътнати.

Подобно на компанията по-горе и акциите на Duke са доказали, че са добър защитник в случай на рецесия. Печалбата й за периода 2008 и 2010-та година се сви рязко, спрямо 2007-ма година. През 2011-та година обаче, резултатите се възстановиха стабилно, надхвърляйки предкризисните си нива.

RCI Hospitality

Ако искате да изберете най-добрите акции срещу евентуална рецесия, трябва да поддържате нещата прости. Това означава да се насочите към имена на компании, които са доказали, че са стабилни в моменти на трудности.

Копманията ориентирана към "порока" е устойчива по време на рецесия и го доказа по време на кризата през 2008-ма година. Лошото представяне на акциите й - понижение от 19% през тази година, могат да са друг мотив за инвеститорите да се насочат към тях. Това в среда на силно повишение на щатските индекси.

Точно сега, нестабилността при компанията, държи консервативните инвеститори настрани. Въпреки това, ако видим рецесия, RCI може лесно да влезе в списъка на най-добрите за купуване компании.

Anheuser Busch Inbev

Anheuser Busch притежава няколко популярни марки бира. Сред тях са Michelob Ultra, Budweiser и, разбира се - Bud Light. Много по-често свързвана с добри реклами, компанията е добре разпознаваема сред потребителите.

Два са моментите, които правят акциите й привлекателни. В неотдавнашно проучване, бирата Bud Light се класира като любимата бира на Америка. Потребителите явно я определят, като "питейна и освежаваща". В допълнение, бирите с марка Anheuser Busch представляват по-голямата част от топ 10 на предпочитаните бири в Америка.

Някои научни изследвания показват, че в противоречие с общоприетото схващане, трудните времена на рецесия могат да са свързани с по-сериозна консумация на алкохол.

AMC Entertainment (AMC)

По време на смутни и трудни времена, потребителите искат евтини развлечения, с които да забравят проблемите си. И тази компания, оперираща с кина в САЩ и Европа, е логичен избор.

Лошите й резултати през последното тримесечие изстреляха книжата й до рекордно ниски стойности. В случай на рецесия обаче, те могат да се "преродят" и отново да станат "интересни" за инвеститорите.

Waste Management (WM)

Финансовията гуру Робърт Кийосаки веднъж каза, че "паричните средства са боклук". Експертът по управление на отпадъците Waste Management, най-вероятно би се съгласил с тази теза, в буквалния смисъл.

И покупката на акциите на компания, която управлява отпадъците може да е един добър ход в момент на рецесия. Дори и обемът на боклука да намалее при рецесия, той изобщо не изчезва. Камионът за боклук ще дойде и ще изпълни своя дневен ритуал.

Трябва да се отбележи, че по време на рецесията от 2008-ма година, акциите на компанията почти не бяха засегнати. Дори напротив. Те стартираха повишение, което доведе до учетворяване на стойността им за последните десет години.

По-важното е, че Waste Management се разширява и насокоро придоби конкурент в пространството - Advanced Disposal в сделка за 3 млрд. долара. Тъй като основният конкурент излиза от картината, Waste Management остава единственият и най-логичен избор за инвеститорите, които се страхуват от рецесия.

Barrick Gold

Няма как да говорим за рецесия и да не погледнем към златото. Жълтият метал е може би единственото нещо, което се смята за нещо добро и ценно в моменти на криза и трудности.

Спот цената на метала най-после започна да се повишава през май. Единственото шокиращо нещо е, че това се случи толкова късно, при положение, че сме затънали в дълбока политическа криза и търговска война.

И ако не искате да притежавате физическо злако, което може да е едно доста трудно и скъпо начинание, може би е добре да помислите за акции на Barrick Gold - най-голямата добиваща злато компания в света.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.