Живеем в свят на рекордно ниски лихви по депозитите (от под един процент), като в същото време нивото на инфлация се превръща в сериозна заплаха за спестителите - при нива от над 3%.

Казано по друг начин - рекордните депозити в българските банки на практика носят реална загуба на покупателна способност за спестителите.

И все пак, хората не смеят и не успяват да намерят алтернатива за по-висока доходност. Най-смелите поглеждат най-много към недвижимите имоти. За почти всички обаче инвестициите на фондовите пазари са нещо твърде рисково и неразумно нещо.

Сега ще ви представя няколко факта, върху които да помислите, преди напълно да зачеркнете фондовите пазари като алтернатива, поне за част от спестяванията си. И макар тези факти да са от международните пазари, имайте предвид, че те с пълна сила се отнасят и за родния капиталов пазар.

1. Корекции се случват средно веднъж годишно

За последните близо 100 години, на щатските пазари, корекции са се случвали средно по веднъж на година. Като корекция, трябва да разбирате връщане от върха с повече от 10%, но не повече от 20%. Ако спадът възлезе на повече от 20%, то вече се говори за мечи пазар, или за край на бичия пазар.

Средната корекция изглежда така - 54 дни и среден спад на индекса от 13.5%. Проблемът е, че повечето корекции карат хората да се съмняват и да правят глупости (да закриват позициите си).

Факт е обаче, че по-често корекциите приключват, докато се усетите. И после инвеститорите най-вероятно съжаляват, че са продали своите акции.

2. По-малко от 20% от корекциите преминават в мечи пазар

Когато понижението на пазара стартира, на инвеститорите може и да им се струва изкушаващо да зарежат активите си. Това обаче, може и да е сериозна грешка.

Защо? Защото статистиката сочи, че по-малко от 20% от всички корекции се превръщат в мечи пазари. Тоест спадът обикновено приключва в рамките на между 10 и 20%.

Казано по друг начин - в 80% от случаите корекциите преминават бързо и са следвани от нови повишения и достигане до нови най-високи стойности.

3. Никой не може постоянно да прогнозира правилно дали пазарът ще расте или ще пада

Медиите и хеджфондовете насаждат мнението, че ако сте достатъчни умни ще можете правилно да прогнозирате пазарните движения. Фактите обаче говорят друго.

Над половината от портфолио-мениджърите не успяват да бият широките индекси за един по-продължителен период дори от три, или пет години. Само си помислете за това - как никой не успя да види връхлитащата финансова криза от 2008-ма година.

Експерти непрестанно съветват да се продават активи още от нива на индекса S&P 500 при 1 400 пункта, през далечната вече 2013-та година. А индексът вече е два пъти по-скъп!

4. Пазарът винаги се е повишавал, въпреки краткосрочните си трудности

Имайте предвид, че дори и след най-лошите си моменти пазарът винаги се е повишавал и е достигал до нови исторически рекорди. И един пример:

Денят преди колапса на Lehman, е изглеждал като логична точка за покупка от дисциплинираните дългосрочни инвеститори. В крайна сметка предходния ден индексът Dow бе отбелязал ръст от 1.5%, воден от акциите точно на банковите компании, като обърна загуба от 1.5% през деня. Петролът бе достигнал шестмесечен минимум, а индексът на волатилността се бе повишил над 25 пункта.

Заглавията в The Wall Street Journal в петък бяха "Lehman търси купувач", а от Washington Mutual коментираха "налице е достатъчно капитал и ликвидност, за да се избегне банкова криза".

Със сигурност е имало купувачи, които са си казали - "сега е добър момент за покупки", както и че четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ няма как да не бъде спасена...

През следващите шест месеца обаче, покупките на акции в деня преди фалита на Lehman са били истинско бедствие. Дори след три години, инвеститорите все още биха били на загуба.

Погледната от настоящия момент и след вече десет години, една инвестиция в деня преди фалита на щатската банка, не е била чак толкова лошо решение. Индексът S&P 500 затвори при ниво от 1 251 пункта в петък, преди банкрута. Към днешна дата и десет години по-късно, индексът е при 2 900 пункта!

5. В исторически план мечи пазари са се появявали веднъж на всеки три до пет години

През последните 70 години, щатските пазари са се отличили с 14 "мечи пазари", или такива със загуба на индексите от по над 20%. Средната продължителност на този пазар е около 1 година, а средната му загуба - около 30%. Това, само за да бъдат последвани от нови бичи пазари и последващи ги ръстове.

6. Следващите бичи пазари са връщали загубите на инвеститорите

След мечите пазари, са следвали бичи. При това в първата година след края на мечия пазар, инвеститорите са реализирали най-голямата част от доходността за целия бичи пазар. Излиза така, че инвеститорите, които не са били на пазара през това време, на практика са изтървали основна част от повишението.

7. Най-голямата опасност в инвестирането е да сте извън пазара

В дългосрочен план инвеститорите винаги са били печеливши. За периода между 1996 и 2015-та година, индексът S&P 500 е носил на инвеститорите среден доход в размер на 8.2% на година.

Ако сте изтървали обаче, 10-те дни с най-добра доходност на пазара, средната годишна доходност вече се понижава до едва 4.5% на година. Така че може да се каже, че най-голямата опасност на фондовите пазари е да не сте на тях.