„94 милиона повече са парите за социални дейност за догодина", заяви в предаването „Здравей, България" социалният министър Хасан Адемов.

Така за първи път бюджетът на социалното ведомство ще надхвърли 1 млрд. лева и по този начин ще надвиши бюджета на Министерството на вътрешните работи, както и този на отбраната.

„Всеки четвърти лев, който се гласува тази седмица в бюджета, е за социални дейности и социална политика", заяви Адемов.

Въпреки това по думите му и тези пари не са достатъчни за всички нуждаещи се.
„Ако можем да си позволим по-голям ресурс като общество, ще има за повече нуждаещи се", заяви социалният министър.

Що се отнася до идеята на Европейския икономически и социален съвет към Еврокомисията, която предвижда до 5-6 години да се въведе единен минимален доход за всички страни в ЕС, Хасан Адемов заяви, че това не може да стане.

Според социалния министър идеята е добра, но икономиките на някои страни не могат да произведат тези пари.

„Г-н Мало предвижда тази дискусия да бъде проведена в новия европейски парламент догодина", обясни Адемов. По думите му свободното движение на хора, стоки и капитали няма да бъде обвързано вече с движение от по-ниски към по-високи доходи, а от движение от по-ниска към по-висока квалификация.

„Идеята на свободното движение е квалификацията и възможностите на европейските граждани да се срещне със заплащането", заяви Адемов.