Цените на акциите падат осезаемо в края на годината, но друг ключов финансов инструмент на пазара - корпоративният дълг с инвестиционен клас на САЩ, изпитва най-лошото си представяне от финансовата криза насам, пише Reuters.

Американският гигант General Electric търпи загуби и на двата фронта - 126-годишният конгломерат, основан от Томас Едисон, отчете сериозни спадове и отписвания на активи.

Акциите на GE се сринаха с около 56% през 2018 г., което е четвъртият по големина спад в индекса S&P 500 (SPX). При дружествените облигации на GE на стойност 120 млрд. долара не се наблюдава голям спад, но ценните книжа са големият проблем за корпоративния дългов сектор на стойност 6 трилиона долара.

Облигациите на GE се сринаха с около 14% - много слабо представяне за облигационния пазар. Анализаторите се притесняват, че това може да е сигнал за идващи по-лоши времена за инвестиционния клас като цяло. Според индекса Bank of America / Merrill Lynch общата възвръщаемост на сектора за 2018 г. е отрицателна - 2,5%, което е най-големият спад от 2008 г. насам.

Американските компании се наслаждаваха на ниските лихвени проценти през последното десетилетие след кризата, оставяйки задлъжнели до крайна степен с около 9,1 трилиона долара дълг, което е почти два пъти повече от 4,9 трилиона долара за 2007 г., според Асоциацията на ценните книжа и финансовите пазари.

Ще се превърне ли корпоративният дълг в новата бомба за американската икономика?

Ще се превърне ли корпоративният дълг в новата бомба за американската икономика?

Неговото ниво вече достига 45% от най-голямата икономика в света

Сега с постепенното затягане на политиката на Федералния резерв на лесните пари инвеститорите преосмислят стратегията си. Облигациите от десетки бивши висококачествени емитенти вече се търгуват, сякаш вече не са инвестиционен клас.

С нарастването на лихвените проценти "слабите звена ще бъдат разкрити", казва Катлийн Гафни, директор на диверсифициран фиксиран доход на Eaton Vance.

След рязкото понижение на акциите на GE през тази година, дълговото му натоварване сега е приблизително два пъти по-голямо от пазарната му капитализация от 63 млрд. долара.

Голяма компания

Дългът на GE не е единствен. Облигации на Ford Motor, AT&T, Kinder Morgan, CVS Health, General Motors и Verizon Communications също се нарежда сред най-слабо представящите се в края на годината. От 30 те най-зле представящи се, 14 са тройно-B, най-ниската степен на инвестиционен клас. Дългът на GE е намален до BBB +, което е само три стъпки над боклука, а повече от една трета от облигациите на GE вече се търгуват на рейтинг боклук.

Очаква се облигациите, които най-вероятно ще бъдат понижени до боклук, ще бъдат сред най-зле представящите се, когато следващият икономически спад дойде, според Моника Ериксон, портфолио мениджър в DoubleLine Capital.

Тя отбелязва, че около 3 трилиона щатски долара облигации от тройно B вече са неизплатени, което представлява приблизително половината от пазара на инвестиционния клас, което е е било само около 20 процента преди десетилетие.

"Тъй като пазарът на тройното B е на стойност около 3 трилиона долара, намирането на купувачи на пазара с висока доход на 1,2 трилиона долара може да се окаже трудно", казва тя. Много мениджъри на фондове са длъжни да държат в портфолиото си само дълг с инвестиционнен клас, така че може да бъдат принудени да продават с големи отстъпки, ако дългът се понижи до боклук.

В момента пазарът на облигации с рейтинг боклук възлиза на 1,2 трилиона долара. Ако рейтингът на GE бъде понижен, само тези нейни облигации ще възлизат на около 10% от общия пазар с висока доходност.

Не всички тройни B ще бъдат понижени в случай на спад, обаче, "вероятно по-голям процент от целия този (инвестиционен клас) ще премине към този високодоходен пазар, отколкото някога се е случвало," според Ериксон.

Колко GE претежавате?

Новият главен изпълнителен директор на GE Лари Кълп се бори да възстанови печалбите и да намали дълга, след като компанията загуби 22,8 млрд. долара през последното тримесечие, най-вече от болезненото си енергийно звено.

За да събере пари в брой, намали едно време тлъстия тримесечен дивидент само на стотинка за акция, а Кълп казва, че GE ще продължи с "спешността" при продажбата на активи.

Тези усилия досега не са успели до пожънат успех в очите на притежателите на облигации и на агенциите за кредитен рейтинг.

В отговор на искане за коментар, говорител на GE посочи изявленията на Кълп в доклада си за доходите за третото тримесечие и в последните интервюта за медиите за планове за намаляване на дълга.

Облигации на компанията за приблизително 43 милиарда щатски долара се продават на цени от по-малко от 90 цента, а облигации за 17,5 милиарда долара се продават за по-малко от 80 цента. Най-ниските, на обща стойност от 2 млрд. долара, безсрочна облигация, продадена през 2015 г., понастоящем се котира на около 63 цента за долар и сега дава доходност от 17,5% спрямо 4,1-процентната купонна ставка.

За сравнение, средните тройни B облигации дават 4.7%, според данните от индекса BAML.

Цената за застраховане на облигациите на GE срещу несъстоятелност е близо до най-високата стойност след финансовата криза. И все пак най-големият риск, пред който са изправени инвеститорите на облигации, е невъзможността да продадат дяловете си, ако кредитните показатели на компанията се влошат.

"Имате много продавачи и няма купувачи", каза инвеститор на дълг на GE, който иска да не бъде назован.

"Всеки получава въпроси от шефа си или от техния клиент, който пита" колко GE притежавате? "