Само седем седмици преди Брекзит, не само политиците на Великобритания са разделени с по въпроса за оттеглянето на страната от Европейския съюз - големите банки също са в затруднение.

Британските кредитори и техните конкуренти от Уол Стрийт имат много различни виждания за Брекзит, сблъсък на позициите, който се изостря на среща с представители на правителството на Великобритания миналата седмица, информира Bloomberg.

Докато американските банки искат Великобритания да поддържа възможно най-близки връзки с ЕС след напускането на страната от ЕС, банките и застрахователите на Великобритания са притеснени да не се станат задължени да спазват нови закони, приемани в Брюксел.

Представители на осем финансови и застрахователни търговски групи са се срещнали във вторник с икономическия секретар на Министерството на финансите Джон Глен, който работи по стратегията на правителството за "глобално финансово партньорство", стремяща се да засили връзките на Лондон с финансовите търговски центрове след Брекзит.

Очаква се планът да бъде обявен от министъра на финансите Филип Хамънд след актуализацията на публичните финанси през следващия месец, според източник, запознат с въпроса.

Британските банки трябваше да намалят очакванията си за начина, по който ще правят бизнес с ЕС след Брекзит. Правителството на Великобритания намали първоначалното си искане да те да запазят лесен достъп до единния пазар. Вместо това финансовата индустрия на страната ще трябва да се справи със същата рамка, с която разполагат и останалите страни извън ЕС - споразумение, известно като регулаторна "еквивалентност".

Ако се договори сделка за Брекзит като тази с Норвегия, която някои политици защитават, Великобритания ще бъде обект на редица правила, като например Общите правила за защита на данните, които обхващат компании, притежаващи лични данни на резиденти на ЕС. От британските банки ще се изисква да се придържат към всякакви промени в правилата, въпреки че политиците на Великобритания вече няма да имат думата по отношение на развитието им.

Въпреки това, много американски банки не са обезпокоени от норвежкия модел, в който Великобритания ще остане в зоната за свободна търговия на Европейското икономическо пространство, защото те по същество вече се възприемат като "законоприемници", а не законодатели, казват източниците.