Българите купуват повече хоби стоки и са готови да похарчат по-големи суми за продукти за свободното време. Това показва новото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане" от БНП Париба Лични Финанси, България.

В периода ноември 2012 г. - ноември 2013 г. беше отчетен ръст от 7% на молбите за покупка на хоби стоки на изплащане. Освен това някои от най-търсените продукти са значително по-скъпи в сравнение с моделите от предишното издание на рейтинга за предшестващия период. В класацията влязоха и стоки, които трудно могат да се определят като от „първа необходимост".

Всички тези тенденции доказват, че жизненият стандарт и благосъстоянието на българите се повишават. Това потвърждават и прогнозите на компанията, че с постепенното подобряване на икономическата обстановка в страната, такива стоки ще бъдат все по-търсени. Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България хората гледат все по-уверено в бъдещето и са готови да похарчат пари за хоби продукти и стоки за свободното време.

Класацията „Хоби топ 5 на изплащане" от БНП Париба Лични Финанси, България класира 3-те най-търсени модела сред 5-те най-популярни групи „хоби" стоки: „Инструменти и оборудване", „Авто аксесоари и оборудване", „Фото и видео камери", „Аудио оборудване" и „Спортно оборудване".

Целта на рейтинга е да информира кои са най-предпочитаните стоки за свободното време, купувани на изплащане, според информацията на компанията. Новото издание е изготвено на базата на повече от 31 000 молби за финансиране на „хоби" стоки, получени в периода ноември 2012 г. - ноември 2013 г.

Повишаващи се цени

В новото издание на класацията се наблюдават значителни промени по отношение на цените на най-търсените стоки. Например, тон колоните, които са на трето място в категория „Аудио оборудване", са със средна цена 480-520 лв. В предишното издание най-популярният модел беше с цена 130-180 лв. Обяснението за тази промяна е, че през последните месеци, хората търсят по-висок клас аудио системи за домашно кино. Очевидно българите са готови да похарчат по-големи суми за повишаване на качеството на домашното забавление. Тази тенденция се потвърждава и от факта, че през първите 6 месеца на 2013 г. най-търсената стока на изплащане бяха 3D Smart телевизорите, както показа друга класация на БНП Париба Лични Финанси, България - „Топ 10 на изплащане".

В категория „Инструменти и оборудване" също има значителна промяна на цената на една от най-търсените стоки. В първото издание на класацията средната цена на храсторезите беше 150-200 лв., а в момента е 550-600 лв. Най-търсеният модел в новото издание на „Хоби топ 5 на изплащане" е с много по-добри характеристики и може да бъде определен като „професионален" инструмент. Това потвърждава един от изводите от първото издание на класацията, че градината е едно от любимите хобита на българите.

По-скъпи са и най-търсените велосипеди - във второто издание на рейтинга тяхната средна цена е 540-590 лв. докато в първото беше - 240-280 лв. Експертите на БНП Париба Лични Финанси, България, обясняват този тренд с нарастващия интерес към спорт и занимания на открито. Ето защо се повишават и изискванията към спортната екипировка. В новото издание на класацията най-търсените велосипеди са с алуминева рамка, а не със стоманена, както беше в предишното.

Във връзка с новия рейтинг „Хоби топ 5 на изплащане" изпълнителният директор на БНП Париба Лични Финанси, България Луик Льо Пишу заяви: „Повишеното търсене на „хоби" стоки на по-високи цени потвърждава нашите прогнози, че този сегмент ще расте и че жизненият стандарт на българите се повишава. Според нашите наблюдения, в близко бъдеще такива продукти няма да бъдат възприемани като строго професионални, а по-скоро като необходимост както са телевизорът, хладилникът и т.н. Ние очакваме, че нашите търговски партньори ще продават все повече и повече „хоби" стоки, така както вече го правят колегите им в Западна Европа".

Новите „хоби" звезди

Второто издание на класацията показва също, че някои хоби стоки тепърва ще имат значителна роля на пазара. Някои от тях влязоха в „Хоби топ 5 на изплащане", а други се очаква да се появят в следващото издание на рейтинга.

„Хоби топ 5 на изплащане" за периода ноември 2012 г.-ноември 2013 г.

1. Инструменти и оборудване
2. Авто аксесоари и оборудване
3. Фото и видео камери
4. Аудио оборудване
5. Спортно оборудване

Сред новите звезди са автомобилните гуми. Тези стоки влязоха в класацията в категория „Авто аксесоари и оборудване". В новото издание те изместиха GPS навигационните системи.