Бягайки от долара, Банката на Русия все повече се доверява на Китай, увеличавайки ролята на юана в златно-валутните си резерви. Делът на китайската валута в тях вече се увеличи до 13,6%.

През третото тримесечие на м.г. Банката на Русия е вложила в юани сума, еквивалентна на 9 милиарда долара. Делът на валутните й резерви в китайска валута е нараснал от 11,6% до 13,6%, става ясно от обзора на централната банка. По този начин към края на септември Банката на Русия е инвестирала в китайски ценни книжа 16 пъти повече отколкото в края на съответното тримесечие на 2017 г. - $62,5 млрд., пише vestifinance.ru.

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

Страхът от санкции предизвика мащабна промяна на структурата на резервите

Китай фактически се превръща в най-крупния обект за инвестиции във златно-валутния резерв на Русия. Делът на еврото като цяло е по-голям, , но в разрез по страни, отколкото в китайски активи Банката на Русия е вложила само във френски книжа.

Даже на ценните книжа на Германия се падат едва 12,2% от руските златно-парични резерви.

Изданието отбелязва, че основното закупуване на китайски активи банката на Русия е осъществявала през първата половина на миналата година, видимо освобождавайки се от доларовите активи.

През януари т.г. бе съобщено, че към началото на юли 2018-а Банката на Русия е държала в юани 14,7% от резервите си или $67 милиарда. Отчитайки силното отслабване на юана спрямо долара през миналата година руската централна банка е понесла курсови загуби в размер на около $6 милиарда. След това обаче, юанът съумя да възстанови част от загубите и затова по-актуалните данни на банката би трябвало да са по-позитивни.

При управлението на валутните си резерви банката води политика на диверсификация, обясни през октомври нейният шеф Елвира Набиулина. Целта, по нейните думи, е да се "осигури запазването на резервите в условията на рискове - "геополитически, икономически и финансови".

Златото "обърна гръб" на Банката на Русия

Златото "обърна гръб" на Банката на Русия

Спадът в цената донесе $3 млрд. загуби на Москва за три дни

Трябва да се отбележи, че Русия активно залага в резервите си на златото. И макар този актив да не е твърде склонен към растеж и практически не се подава на законите на търсенето и предлагането, той позволява определена независимост от геополитическите фактори. 

Друго предимство в случая е, че практически целият обем закупувано злато е от вътрешни производители и не се налага да се ползва чужда валута. През миналата година Банката на Русия е придобила 274 тона злато, което за първи път се оказва над нивото на добива в страната, показват данните на финансовото министерство и Съюза на златодобивниците.

Но заедно с попътното и вторичното производство на ценния метал, общият обем на производството на злато в Русия възлиза на 332 тона, което оставя на централна банка ограничено пространство за маневриране. Затова Банката на Русия е пред избор: дали да трупа от ценния метал с по-бавни темпове, ли да излезе на международния пазар. пишет Bloomberg.

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

Русия купува злато и се отървава от долари с рекорден от десетилетие темп

И не показва намерение да забави процеса

Руската централна банка оглавява тренда на дедоларизация на резервите и е най-големият купувач на злато в света от 2009 година насам, показват данни на Bank of America Merrill Lynch. Тя е увеличила значително закупките на злато след 2014 г. , след въвеждането на американските санкции заради Украйна. По оценка на BofA, това оказва влияние върху цените на златото, което уверено се задържа над хиляда долара за унция след 2010 година, когато централни банки по света станаха нето покупатели на ценния метал.