Фондовите пазари в Европа пазари днес се намират под натиск от продажби. Инвеститорите са в напрегнато очакване на предстоящата във вторник реч на британския премиер Тереза Мей относно по-конкретните планове за "Брекзит".

Спадът на акциите е и като реакция на вербалната атака на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп срещу най-големите германски автомобилостроители.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,6%, заличавайки голяма част от петъчното си поскъпване, като по-солиден спад бележат банковите книжа и акциите на компаниите от автомобилния сектор.

Германският фондов индекс DAX губи 0,57% от стойността си в резултат на продажби на акции на водещите компании за производство на автомобили, след като в интервю за "Билд" Тръмп заплаши, че ще наложи гранични мита в размер на 35% за превозните средства, внасяни на американския пазар. Книжата на Volkswagen AG се понижават с 1,99%, на Daimler AG - с 1,7% и на BMW - с 1,53%.

В същото време понижение регистрират и акциите на британските и на европейските банки на фона на спекулации, че в утрешната си реч Тереза Мей ще поеме курс на "твърд Брекзит" за излизане на Великобритания от ЕС и от единния европейския пазар. Инвеститорите се опасяват, че подобен сценарий ще изправи банките на Острова пред загуба на техните т.нар. "паспортни права" за достъп до общия европейски финансов пазар.

Общия европейски банков индекс Stoxx Europe 600 Bank Index се понижава с 1,31%, като акциите на германската Deutsche Bank AG падат с 1,3%, на испанската Banco Santander SA - с 1,26%, а на британските Barlays PLC и Royal Bank of Scotland - съответно с 1,83% и с 3,4 на сто.

Френският индекс CAC40 се понижава с 0,65%, докато италианският индекс MIB губи 1,24% отчасти като реакция на решението на агенция DBRS да понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Италия до ниво "ВВВ". Акциите на две от най-големите италиански банки - Banco BPM и UniCredit се понижават с над 2%.

Британският фондов индекс FTSE100 обаче се търгува около неговото петъчно рекордно ниво на затваряне от 7337,81 пункта, тъй като подновените страхове за "твърде Брекзит" провокират нова обезценка на британската лира, което изглежда в подкрепа за финансовото представяне на базираните в Лондон мултинационални и експортно ориентирани компании.

Така например акциите на мултинационали компании като Unilever PLC, Reckitt Benckiser Group PLC и WPP PLC поскъпват съответно с 0,64%, с 1,1% и с 0,47 на сто.

Ако и днес индексът FTSE100 приключи на позитивна територия, това би представлявало 15-та поредна сесия на търговия на растеж - нещо, което никога досега не се беше случвало, както и 13-та поредно приключване на търговията в рекордни исторически върхове, отбелязва bnr.bg.