Най-популярната крипто валута биткойн (bitcoin) във вторник поевтинява. Инвеститорите реагират на коментарите на известния финансист Уорън и създателя на ИГ гиганта Microsoft, Бил Гейтс.

По данни на портала CoinMarketCap, днес сутринта стойността на биткойна спада с 0,29%, до 9,335 хиляди долара. На борсата Bitfinex цената на крипто валутата спадна с 0,16%, до 9,349 хиляди долара, а на GDAX- с 0,13%, до 9,35 хиляди долара.

Що се отнася до другите алтернативни дигитални валути, то Ethereum поскъпва днес на CoinMarketCap с 0,07%, до 755,13 долара, Ripple се покачва с 1,03%, до 0,836 долара, а Bitcoin Cash - с 0,36%, до 1,65 хиляди долара.

Капитализацията на пазара на крипто валути, по данни на CoinMarketCap, към момента възлиза на 441 милиарда долара. Делът на биткойна се оценява на около 36% от пазара на дигиталните валути.

В понеделник милиардерът Уорън Бъфет, създател и мажоритарен собственик на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway, заяви в интервю за американския телевизионен канал CNBC, че крипто валутите "ще свършат зле". По неговите думи биткойнът е "миша отрова, повдигната на квадрат". Бъфет посочва, че ръстът в стойността на биткойна продължава за сметка на "мистиката около крипто валутите".

В същото време Бил Гейтс нарече дигиталната валута биткойн едно от най-спекулативните нища в света. "От гледна точка качеството на активите, на практика вие нищо не произвеждате, затова не бива да се надявате неговата цена да расте. Но цялата история прилича на теорията на "по-големия глупак" в най-чист вид. Инвестирате в нещо, което разчитате да продадете по-скъпо на някой още по-голям глупак", отбелязва Гейтс.