Законови промени да позволят на всички търговски банки в страната да предложат на клиентите на КТБ договори за цесия на вземанията им от проблемната банка в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро. Те да открият депозит на името на съответния клиент и така да се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им ще бъдат гарантирани от Фонда за гарантиране на депозитите.

Това предлагат от Българската стопанска камара, цитирани от БТВ.

По този начин търговските банки заедно с акционерите на КТБ ще се ангажират да изготвят оздравителен план за финансовата институция и след това да го прилагат.

От БСК настояват за законова гаранция, че „частният "Фонд за гарантиране на вложенията на гражданите" ще се използва само в съответствие с неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него".

Вероятно допълнителен търсен ефект е и това, че след цесията по-малките вложители в поставената под надзор банка ще могат да разполагат с депозитите си (и ще могат да изтеглят парите си, ако решат). Вчера се разбра, че КТБ и "Креди Агрикол" вероятно ще отворят чак през септември.

Според запознати, обаче, подобен ход може да постави на сериозно изпитание фонда за гарантиране на вложенията и при най-песимистичния сценарий е възможно да създаде проблеми за всички банки, приели клиенти на КТБ.

Освен това, от позицията на БСК не се разбира как точно ще работи механизмът депозит-цесия-кредитор, тъй като условията на трезорите у нас се различават.

От бранша посочват, че при едно от големите (и протекло при значително по-спокойна обстановка) придобивания в сектора преди месеци, много време е отнело именно уеднаквяването на параметрите по депозитите на клиентите в двете банки.