Турската лира може и да се стабилизира засега, след като централната банка даде сигнал, че ще повиши лихвените проценти, но някои инвеститори се притесняват, че дългосрочното решение се крие единствено в смело повишение, което централните банкери няма да предприемат, пише Bloomberg.

Дори след затягане от 700 базисни пункта от декември насам, ръстът на цените продължава да се ускорява и всъщност реалният лихвен процент, когато вземем предвид и инфлацията, е едва един процент. Само за да върне нивата от юни, когато имаше относителна стабилност на пазарите, централната банка ще трябва да повиши лихвените нива с още 400 базисни пункта.

Печелившите и губещите от поевтиняването на турската лира

Печелившите и губещите от поевтиняването на турската лира

Може ли кризата в южната ни съседка да създаде дългова криза в световен мащаб?

Централните банки по света бяха накарани да действат след труса на развиващите се пазари. Аржентина повиши лихвите с 1 500 базисни пункта само миналата седмица. Nomura International Plc смята, че Турция трябва да повиши едноседмичната репо лихва с поне 575 базисни пункта до 23,5 процента и не е ясно дали централните банкери са готови на такъв агресивен ход.

"Усещането е, че мунициите им свършват", смята Джуйлауме Треска, стратег в Credit Agricole SA. "Очакванията на пазарите са за смело повишаване на лихвите, но според нас централната банка може само да разочарова пазарите", добавя той. Прогнозата му е за поевтиняване на лирата до 8,30 за долар до декември.

В понеделник турската валута изтри част от загубите си срещу долара и се търгуваше на 6,64.

Имайки предвид натиска от президента Реджеп Тайип Ердоган за запазване на икономическия растеж, не е изненада, че инвеститорите са скептични относно адекватността на политика на централната банка.

Оставяйки инфлацията да расте с двуцифрени числа през последните две години, централната банка очевидно изостава от събитията.

Как мечтата на Ердоган за икономически растеж доведе Турция до ръба

Как мечтата на Ердоган за икономически растеж доведе Турция до ръба

Кризата може да бъде проследена до едно решение от 2009