Дългът на американските домакинства достигна рекордните $14 трилиона, показват последните данни на Федералния резерв, цитирани от CNN. Сумата е равна на 215 пъти размера на българската икономика през 2018 година и малко повече от втората най-голяма икономика в света - Китай.

През третото тримесечие дългът се покачва с 0,7 процента, продължавайки растежа си от последните пет години. Заемите се увеличават благодарение на ниската безработица, високата увереност на потребителите и ниските лихви.

Потребителската задлъжнялост вече е с $1,3 трилиона по-висока, отколкото бе по време на пика си през 2008 г. в абсолютна стойност, без данните да са коригирани с инфлацията. От дъното след рецесията, тя се е покачила с 25 процента.

Жилищните заеми остават най-големия дял от американския дълг - $9,44 трилиона, като се покачват с 0,3 процента през тримесечието. Студентските кредити се увеличават с 1,4 процента до $1,5 трилиона, а балансът по кредитните карти расте с $13 милиарда.

Заемите, особено кредитните карти и ипотеките, подкрепят потребителските разходи - най-голямата част от американската икономика. Те обаче могат да създадат проблем през следващата рецесия, тъй като изплащането им ще бъде по-трудно.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди в сряда, че дълговата тежест на бизнеса също е на исторически връх и предупреди, че това е по-голям проблем от дълговете на домакинствата. "Съотношението на задлъжнялостта на домакинствата е ниско в сравнение с нивата преди кризата и намалява през последните години", заяви той.

През второто тримесечие това съотношение е 76 процента, докато през 2009 г. то достигна нива от 100 процента.

От данните на Фед има и друга добра новина: все по-малко американци подават документи за частен фалит. През третото тримесечие броят им е 186 хил., при 215 хил. по същото време на миналата година.