Държавите от BRICS - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - подкрепят идеята за разработване на обща платежна система. Това заяви ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF) Кирил Дмитриев, пише Reuters.

Групата от големи нововъзникващи икономики търси начини да намали зависимостта си от щатския долар. Държавите предпочитат да използват националните си валути при взаимна търговия.

Дмитриев заяви, че единна ефективна система за разплащане на BRICS може да насърчи плащанията в национални валути и да осигури устойчиви инвестиции сред страните, които съставляват над 20% от световния дял на преки чуждестранни инвестиции.

Той обаче не даде подробности за предвидената платежна система. Въпреки това Русия вече започна да разработва национална платежна система, след като през 2014 година на Москва бяха наложени санкции от запад заради анексирането на Крим и ролята на държавата в кризата в Украйна, пишат авторите на агенцията.

Дмитриев посочи още, че петте държави от BRICS също така са обсъдили създаването на обща криптовалута за взаимни плащания, тъй като това ще намали дела на плащанията в щатския долар.

Страните от БРИКС създават единен онлайн портфейл

Страните от БРИКС създават единен онлайн портфейл

С приложение на смартфон ще се плаща във всякоа от страните, независимо от валутата по сметката

Делът на долара в руските външнотърговски плащания е спаднал от 92% до 50% през последните няколко години, докато делът на рублата е нараснал от 3% до 14%, обясни още директорът на фонда.

Той не каза дали Русия пряко подкрепя идеята за общата криптовалута на държавите от BRICS. Преди това от Русия имаше ясни сигнали срещу всякакви криптовалути. Властите на страната предупредиха, че дигиталните валути могат да бъдат използвани при пране на пари или финансиране на тероризма.

Бизнес съветът на BRICS също така подкрепи инициативата за създаване на координационни центрове за взаимни инвестиции в рамките на обединението, информира още Дмитриев.

Русия засилва "дедоларизацията" на Държавния инвестиционен фонд

Русия засилва "дедоларизацията" на Държавния инвестиционен фонд

Федерацията ще инвестира в китайския юан

Наскоро зaмecтниĸ-миниcтъpът нa финaнcитe нa Русия Bлaдимиp Koличeв обясни, че федерацията ще нaмaли дeлa нa щaтcĸия дoлap в cвoя Дъpжaвeн инвecтициoнeн фoнд. Дъpжaвaтa oбмиcля дa инвecтиpa в дpyги чyждecтpaнни вaлyти, вĸлючитeлнo ĸитaйcĸия юaн. Pycия плaниpa дa дивepcифициpa вaлyтнитe cи aĸтиви, като има за цел да пpeдпaзи pycĸитe peзepви oт външни pиcĸoвe.

Авторите на Reuters определят този процес като "дeдoлapизaция" в опит Русия да нaмaли зaвиcимocттa cи oт aмepиĸaнcĸaтa вaлyтa, cлeд ĸaтo oтнoшeниятa мeждy Baшингтoн и Mocĸвa ce влoшиxa пoĸpaй кризаста в Украйна.

Дигиталният юан може да е факт до 2-3 месеца

Дигиталният юан може да е факт до 2-3 месеца

Предизвикателствата от национални цифрови валути имат нужда от международно обсъждане